Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανησυχούσε ότι η καμπάνια για το AIDS διαφθείρει τους νέους - iefimerida.gr

Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανησυχούσε ότι η καμπάνια για το AIDS διαφθείρει τους νέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σειρά αποκαλυπτικών διαλόγων και εγγράφων από τις αρχές του 1980 σχετικά με τις ανησυχίες της Μάργκαρετ Θάτσερ για το AIDS, τον όρο «πρωκτικό σεξ» και τα ήθη της βρετανικής νεολαίας, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας,

Στο δημοσίευμα του Independent αποκαλύπτεται ότι η κρίση που δημιουργήθηκε στο Whitehall (βρετανικό κοινοβούλιο) από την επιδημία του AIDS που τότε ήταν σε έξαρση, οδήγησε σε έκτακτη γραμμή μεταξύ της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ και τους υπουργούς της. Η Θάτσερ εξέφραζε έντονους φόβους για τους κινδύνους που ενέχουν για την ηθική ευημερία του έθνους η αναγνώριση-υιοθέτηση από επίσημη καμπάνια της κυβέρνησης, του πρωκτικού σεξ.

Η άφιξη της ασθένειας στη Βρετανία στις αρχές του 1980, είχε πείσει τους υπουργούς ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού HIV. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δημόσιας εκπαίδευσης, στην οποία θα περιγράφονταν οι κίνδυνοι και οι τρόποι πρόληψης από την μάστιγα της λοίμωξης.

Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανησυχούσε ότι η καμπάνια για το AIDS διαφθείρει τους νέους | iefimerida.gr 0

Με τις επίσημες αρχές να προειδοποιούν για 300 χιλιάδες περιπτώσεις μέσα σε 7 χρόνια, η συντηρητική κυβέρνηση είχε αντιληφθεί ότι πρέπει να εκδώσει σαφείς οδηγίες για το ασφαλές σεξ, όχι μόνο για την ομοφυλοφιλική κοινότητα, αλλά και για το ευρύτερο κοινό καθώς οι μολύνσεις από τον HIV αυξάνονταν.

Σύμφωνα με έγγραφα εκείνης της περιόδου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, ο τότε Γενικός Γραμματέας Υγείας Νόρμαν Φάουλερ, πρότεινε το Φεβρουάριο του 1986 να δημοσιεύσει ολοσέλιδη αγγελία στις εφημερίδες της χώρας υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο Σεξ», όπου να εξηγείται ότι η πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη, αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης.

Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανησυχούσε ότι η καμπάνια για το AIDS διαφθείρει τους νέους | iefimerida.gr 1

Νόρμαν Φάουλερ

«Κινδυνεύουν τα δημόσια ήθη»

Αυτή η πρόταση, εξόργισε την Θάτσερ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι κινδύνευαν να διαφθαρούν τα δημόσια ήθη.

Επάνω στο memo που την είχαν στείλει για την διαφημιστική καμπάνια, η Μάργκαρετ Θάτσερ έγραψε ιδιοχείρως: «Πρέπει να έχουμε το σημείο που μιλά για το επικίνδυνο σεξ; Δεν θα πρέπει να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά αν οι έφηβοι το διαβάσουν;»
Οπως σημειώνει ο Indepentent το άγχος και η άγνοια σχετικά με την ασθένεια, έδωσε αφορμή για παρανοήσεις σχετικά με τη μετάδοση του ιού και συνέβαλε στην εξάπλωση ενός ομοφοβικού κύματος.

Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανησυχούσε ότι η καμπάνια για το AIDS διαφθείρει τους νέους | iefimerida.gr 2

Γουίλι Γουάιτλόου

Η Θάτσερ, έστειλε το δεξί της χέρι, τον Γουίλι Γουάιτλόου, τότε ηγέτη της Βουλής των Λόρδων, να διαβιβάσει τις ανησυχίες της στην επιτροπή που είχε συστήσει το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με τα αρχεία, η απάντηση του Ντόναλντ Ατσεσον, του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου της επιτροπής, ήταν πως η παράγραφος για το «επικίνδυνο σεξ» που προκάλεσε την ανησυχία της Πρωθυπουργού, ήταν η πιο σημαντική της εκστρατείας.

Αμετάπειστη, ζήτησε έρευνα

Αμετάπειστη η Θάτσερ, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, για το εάν οι διαφημίσεις αυτές, παραβιάζουν τον κώδικα διαφήμισης, καθώς και του νόμου περί βωμολοχίας.
Οταν η απάντηση της έρευνας, ήταν πως η εκστρατεία ήταν καθ΄όλα νόμιμη, η Πρωθυπουργός απάντησε:

«Εξακολουθώ να είμαι αντίθετη με συγκεκριμένα μέρη της εν λόγω καμπάνιας. Νομίζω ότι το άγχος από την πλευρά των γονέων και πολλών εφήβων, που δεν θα έθεταν ποτέ τον εαυτό τους σε κίνδυνο από το AIDS, υπερβαίνει το όποιο καλό μπορεί να κάνει η διαφήμιση».

Επέμεινε μάλιστα με αντιπρόταση: «Θα ήταν καλύτερα κατά τη γνώμη μου, να τοποθετηθούν ανακοινώσεις σε χειρουργεία, νοσοκομεία, δημόσιες τουαλέτες κ.λπ.» είπε εκτιμώντας πως «δημόσιες διαφημίσεις τις οποίες κάθε έφηβος θα μπορεί να τις διαβάσει και να μάθει πρακτικές που αλλιώς ποτέ δεν γνώριζε, θα κάνει κακό».

Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανησυχούσε ότι η καμπάνια για το AIDS διαφθείρει τους νέους | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάργκαρετ Θάτσερ AIDS πρωκτικό σεξ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ