Ενστάσεις για το πότε και πως πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Ενστάσεις για το πότε και πως πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα

Κατηγορηματικό «όχι» Λοβέρδου - «Ναι» από τους κηπουρούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποστηρικτικοί προς την απόφαση Παπανδρέου εμφανίστηκαν οι υπουργοί κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Πάνος Μπεγλίτης. Την διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε «Πρέπει να ακούσω το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος για να τοποθετηθώ».

Παράλληλα όμως ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «Η αντίθεσή μου στο δημοψήφισμα, δεν συνδέεται με τη μη στήριξη της κυβέρνησης» αλλά είπε «Θέτουμε εμείς στο λαό ένα ερώτημα, το ένα σκέλος του οποίου οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη. Ανοίγουμε δρόμους την πορεία των οποίων δεν μπορούμε να εγγυηθούμε και επιτρέπουμε σε άλλους να μετατρέπονται σε θεματοφύλακες της πορείας της Ελλάδας». Παράλληλα πρόσθεσε «Πετύχαμε μια μεγάλη επιτυχία στη Σύνοδο των Βρυξελλών και δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Για μένα η ΕΕ, η Ευρωζώνη και το Ευρώ είναι θέμα εθνικής στρατηγικής και όχι τακτικής»

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε διαδικαστικού χαρακτήρα ερωτήματα ως προς το τάιμινγκ. «Ποια η σκοπιμότητα να προχωρήσουμε αυτή τη χρονική στιγμή σε αυτή την πρωτοβουλία;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «θα έπρεπε να ήμασταν ενημερωμένοι ώστε να προχωρήσουμε ομογενοποιημένοι και όχι αιφνιδιασμένοι».

Και ο κ. Χάρης Καστανίδης σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος και μάλιστα ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι το δημοψήφισμα έχει μεν θετικά στοιχεία, αλλά επεσήμανε ότι η μπορεί να παρερμηνευτεί και έθεσε και αυτός με την σειρά του την ανάγκη να προσδιοριστούν καλύτερα και έγκαιρα τόσο το δίλημμα όσο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί- ένα αίτημα με το οποίο δείχνουν να συμφωνούν και οι περισσότεροι υπουργοί.

Συγκεκριμένα ο κ. Γερουλάνος είπε « Το δημοψήφισμα έχει και θετικά: Πρώτον είναι διαδικασία στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, αναδεικνύει την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης, βγάζει στο φως τους πραγματικούς εχθρούς, ενθαρρύνει την παράταξη και κλείνει στόματα περί εθνικής κυριαρχίας» και πρόσθεσε «να στηριχθεί από όλους και να γίνει σωστά». Παράλληλα τόνισε «Πέφτει όμως στα αφτιά μιας εύθραυστης κοινωνίας που μας θεωρεί άδικους, που πιστεύει ότι η καθημερινότητα τους δεν καλυτέρευε σε σχέση με το 2009 και πως παραδοθήκαμε στους εταίρους. Η πρόταση προσθέτει βραχυπρόθεσμες εντάσεις όταν θα έπρεπε να εργαζόμαστε για την ηρεμία της κοινωνίας. Προσφέρεται για παρερμηνεία» και κατέληξε «Όλη η ουσία είναι πιο θα είναι το δίλημμα και ποια η διαδικασία. Να μη δίνει την αίσθηση ότι είναι τακτικός χειρισμός, να μην αφήσουμε να μπουν άλλα διλήμματα από αυτά που ρωτάμε και να μην το αφήσουμε να γίνει σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε τον κίνδυνο να αντιστραφούν οι ρόλοι, λέγοντας πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διατηρούσε υπεύθυνη στάση, ενώ ο κ. Σαμαράς κατέφευγε στον λαϊκισμό, αλλά με το δημοψήφισμα ελοχεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για λαϊκισμό.
Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Ραγκούσης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αφήσει όλες του τις επιλογές ανοιχτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το λόγο ζήτησαν να πάρουν και οι υφυπουργοί και η διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ