Τέλος το διπλωματικό θρίλερ: Επιστρέφει στην Πράγα ο Ελληνας πρέσβης - iefimerida.gr

Τέλος το διπλωματικό θρίλερ: Επιστρέφει στην Πράγα ο Ελληνας πρέσβης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη θέση του στην πρεσβεία της Τσεχίας επιστρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρέσβης Παναγιώτης Σαρρής, μετά την ανάκλησή του για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, ως επακόλουθο των δηλώσεων του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν για την Ελλάδα.

Η ένταση που επικρατούσε ανάμεσα στις δύο χώρες περιορίστηκε μετά την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να επισκεφτεί την Τσεχία, αλλά και την άμεση ανταπόδοση από τον Τσέχο ομόλογό του, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, να έρθει στην Αθήνα.

Ο κ. Ζαοράλεκ είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κοτζιά μετά το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Τσέχος υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Μάλιστα, παρακάλεσε τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Ελληνας πρέσβης στη θέση του.

Την αντίθεσή του στις δηλώσεις του προέδρου της χώρας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο», είπε ο κ. Σομπότκα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα ήταν το "αγαπημένο μαύρο πρόβατο" στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το "αγαπημένο μαύρο πρόβατο" στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έχει κάνει τέλεια. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν ήταν η Ελλάδα η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά η απληστία των χρηματαγορών. Και δεν ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε τον πόλεμο στη Συρία».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η χώρα του «θα πρέπει να αποφεύγει να δίνει συμβουλές για το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να είναι στην ευρωζώνη, όταν η ίδια δεν είναι».

«Όταν θα εισέλθουμε, τότε θα μπορούμε να πούμε στα υπόλοιπα μέλη ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Στη συζήτηση με την Ελλάδα πρέπει να σαφώς να αναφέρουμε τα ελληνικά λάθη, όπως τα σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων Σένγκεν», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα-Τσεχία Ελληνας πρέσβης ένταση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ