Ταξίδι με το Καράβι των Χριστουγέννων στο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά, για όλα τα παιδιά [εικόνες]

Φέτος τις γιορτές στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ταξιδεύουμε με το Καράβι των Χριστουγέννων. Ως τις 03/01.

Για το 2016, ευχόμαστε το Καραβάκι των Χριστουγέννων να μας ταξιδέψει σε ήρεμα νερά, σε πορεία για ένα καλύτερο αύριο.

Το έθιμο
Η Ελλάδα είναι χώρα ναυτικών με καθημερινά βιώματα από τη θάλασσα. Παραδοσιακά λοιπόν, τα παιδιά έφτιαχναν μόνα τους παιχνίδια όπως τα καραβάκια. Εμπνευσμένα από μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους, ήταν τιμητικό καλωσόρισμα για τους ναυτικούς και ταυτόχρονα τάμα στον Αη Νικόλα για να τους κρατά ασφαλείς στα κύματα. Στην πατρίδα μας, ήταν έθιμο να στολίζουμε για τα Χριστούγεννα το Καράβι και τα παιδιά να κρατούν ένα μαζί τους στα κάλαντα.

Το πρόγραμμα
Θεατρικό δρώμενο: Το Καράβι των Χριστουγέννων στο Αίθριο Κέντρου ΓΑΙΑ. Η ομάδα τέχνης Πάροδος παρουσιάζει ένα γιορτινό θεατρικό δρώμενο, με ζωντανή μουσική που μας μεταφέρει σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον με πετάγματα γλάρων, κινήσεις πολύχρωμων ψαριών, μεγάλα κύματα που προκαλούν μια φάλαινα φυσητήρας και ένα σαλάχι σε ρόλο φύλακα του βυθού.
Η Δάφνη, η ηρωίδα του παραμυθιού, ταξιδεύει μ’ ένα μικρό καράβι σε έναν μακρινό τόπο. Με τη βοήθεια ενός ιππόκαμπου ξεπερνάει θαλασσινά εμπόδια και φτάνει λίγο πριν από τον στολισμό του γιορτινού καραβιού για να οργανώσει μαζί με τους φίλους της, τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όλα τα παιδιά-θεατές, συμμετέχουν στο θεατρικό «ζύμωμα» μιας μεγάλης βασιλόπιτας και διασκεδάζουν με ένα αυτοσχέδιο θαλασσινό καρουσέλ.

Εργαστήρι «Ζωγραφίζω και ταξιδεύω»: Στην αίθουσα «Κύκλος» (Α’ όροφος Κέντρου ΓΑΙΑ) τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους καράβι, τα δικά τους στολίδια που παίρνουν μαζί τους και συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό έργο με τα χάρτινα καραβάκια του Αντώνη Καστρινάκη.

Δραματοποιημένα παραμύθια
Στην αίθουσα «Εξερευνητές» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δραματοποιούνται δύο παραμύθια από την ομάδα τέχνης Πάροδος σε κείμενα από τις εκδόσεις Πατάκη.

  • «Ιστορίες με Καλικάντζαρους» του Φίλιππου Μανδηλαρά (02-03/01)
  • «Ο ΚαλΟκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (24 και 26-31/ 12)

Περιοδικές εκθέσεις
1. Καραβάκια «Αμμωνίτες», ατομική του Αντώνη Καστρινάκη στο κέντρο ΓΑΙΑ. To 1999 ήταν η χρονιά που ο Αντώνης Καστρινάκης εμπνεύστηκε το πρώτο του καραβάκι. Από τότε ακολούθησαν εκατοντάδες καραβάκια, ιδιαίτερα, πολύχρωμα και με ανεξάντλητη ποικιλία!
Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ο καλλιτέχνης, παραχωρεί τα χάρτινα καραβάκια του στα παιδιά για το εργαστήρι «Ζωγραφίζω και Ταξιδεύω». Παράλληλα, ένα μέρος της εικαστικής δουλειάς του, από διαφορετικές χρονικές στιγμές-περιόδους και εκθέσεις του παρουσιάζεται στο Κέντρο ΓΑΙΑ.

2. «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές» στην αίθουσα Natura (Α’ όροφος κέντρου ΓΑΙΑ). Μια εντυπωσιακή παρουσίαση προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura, 2000. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων δίδονται πληροφορίες για τις περιοχές, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν.

3. «Το Μήνυμα της Θάλασσας» στο μπαλκόνι του Α’ ορόφου του κέντρου ΓΑΙΑ. Επιστημονική και εικαστική έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα, τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή, στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο. Η έκθεση θέτει το βασικό ερώτημα: μπορώ να είμαι μέρος της λύσης;


Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Λεβίδου 13, Κιφησιά, τηλ. 210 8015870
Ημέρες: 24/12, 26-31/12 και 02-03/01
Ωρα: 10.00. Όλες οι εκδηλώσεις είναι σε συνεχή ροή
Είσοδος: 8 ευρώ (ενήλικες και παιδιά από 2 ετών), 28 ευρώ (οικογένειες με 2 παιδιά), 34 ευρώ (οικογένειες με 3 παιδιά)
Δωρεάν: παιδιά έως 2 ετών, εθελοντές του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ΑΜΕΑ
Έκπτωση 50%: πολύτεκνες οικογένειες, ΦΙΛΟΙ ΜΓΦΙ, μέλη ICOM, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, δημοσιογράφοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ