7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα - iefimerida.gr

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα | iefimerida.gr 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βιβλία ιστορίας, πολιτικής, φιλοσοφίας, ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τη νοσταλγία και μια πρωτότυπη μελέτη για τους «νοικοκυραίους» της Αθήνας στο γύρισμα του προηγούμενου αιώνα. Βιβλία αξιόλογα, πολύτιμα δώρα για τις μέρες των γιορτών.

ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 0

Ο Νίκος Ποταμιάνος υπογράφει μια πρωτότυπη μελέτη για τους μαγαζάτορες και τους βιοτέχνες της Αθήνας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Την περίοδο εκείνη η φυσιογνωμία της πόλης άλλαξε, η Αθήνα πενταπλασίασε σχεδόν τον πληθυσμό της, η πόλη επεκτάθηκε, πολλά έργα έγιναν, πολλές βιοτεχνίες και πολλά καταστήματα άνοιξαν, η πόλη εδραιώθηκε ως η πρωτεύουσα του εμπορίου. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες για την ζωή των «μικροαστών», την καθημερινότητα των μικρών επιχειρήσεων, τις συντεχνίες που δημιουργήθηκαν, την ιδεολογία και τις αξίες και των επαγγελματιών, όπως η τιμή και η αξιοπρέπεια, αλλά και πλήθος άλλων στοιχείων για την λαϊκή και την αστική κουλτούρα της πόλης, όπως και για την πολιτική ζωή της εποχής. Ο Νίκος Ποταμιάνος φέρνει μπροστά στα μάτια μας, ολοζώντανη, την Αθήνα μιας άλλης εποχής και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας, να την καταλάβουμε και να την αγαπήσουμε. Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενή βιβλιογραφία, πίνακες και φωτογραφίες από ιστορικά αρχεία και αναλυτικές σημειώσεις.

INFO

Συγγραφέας: Νίκος Ποταμιάνος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 564

Τιμή: 22,50 €

Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ. ΠΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ;

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 1

«Η νοσταλγία δεν είναι απλώς ο καημός της πατρίδας και η επιστροφή σ' αυτή. Αυτό το ασφυκτικό και γλυκό συναίσθημα είναι, όπως και η καταγωγή, μια επιλεγμένη μυθοπλασία –μια μυθοπλασία αξιολάτρευτη, ανθρώπινη, μια πολιτισμική κατασκευή» σημειώνει η γαλλίδα κλασική φιλόλογος Μπάρμπαρα Κασσέν. Η συγγραφέας ξεκινάει την αφήγησή της από την προσωπική της εμπειρία· δική της πατρίδα δεν είναι το Παρίσι της καταγωγής της, αλλά ένα γραφικό ψαροχώρι κάπου στην Κορσική. Στη συνέχεια, διατρέχει την ευρωπαϊκή γραμματεία και με οδηγούς χαρακτηριστικούς νοσταλγούς όπως ο Οδυσσέας, ο Αινείας και η Χάνα Άρεντ, εξερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τον χρόνο, το παρελθόν, την πατρίδα τους και τη μητρική τους γλώσσα. Το εξαιρετικά γοητευτικό κείμενο συνοδεύεται από την εισαγωγή και τις σημειώσεις της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.

INFO

Συγγραφέας: Barbara Cassen

Μετάφραση: Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου

Εκδόσεις Μελάνι

Σελ.: 144

Τιμή: 12 €

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 2

Πίσω από τον εμβληματικό αυτό τίτλο, ο αναγνώστης θα δει ένα βιβλίο διακοσίων σελίδων που συνοψίζει με υποδειγματικό τρόπο την παγκόσμια περιπέτεια του ανθρώπου. Η συγγραφέας ανατρέχει, με μεγάλη άνεση, στους λαούς, στους πολιτισμού και στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζοντας για κάθε μια μεγάλη ιστορική περίοδο τις διαφορετικές γωνιές του πλανήτη μας: Μέση Ανατολή, Αφρική, Άπω Ανατολή, Ευρώπη, Αμερική. Πενήντα τέσσερις αιώνες σε ένα βιβλίο που ξεμπερδεύει το κουβάρι της παγκόσμιας ιστορίας δίνοντας έμφαση στα μεγάλα καθοριστικά γεγονότα «που εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σκέψη μας και να μας κάνουν αυτό που είμαστε σήμερα».

INFO
Συγγραφέας: Emma Marriott

Μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

Εκδόσεις Οκτώ

Σελ.: 224

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 3

Ο Ντιέγκο Φουζάρο, μελετητής της φιλοσοφίας της Ιστορίας, γράφει ένα σύντομο αλλά εξαιρετικά σύνθετο δοκίμιο για τη σημερινή Ευρώπη του «απόλυτου καπιταλισμού» όπου η αγορά μοιάζει να είναι «ο ένας και μοναδικό θεός». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιπροσωπεύει την Ευρώπη των λαών και της ελευθερίας, όπως πολύ συχνά ισχυρίζεται. Αντιθέτως, φαίνεται να καταργεί σχεδόν ολοκληρωτικά το νόημα της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας· οι ευρωπαϊκοί λαοί βιώνουν καθημερινά την απαξίωση της πολιτικής, την αποδυνάμωση της πολιτικής ηγεμονίας, την απομάκρυνση του εθνικού κράτους. Οι σημερινές νεοφιλελεύθερες συνθήκες και η κυριαρχία της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα οδηγούν τον άνθρωπο σε ένα αδιέξοδο χωρίς μέλλον, σε μια κοινωνία υπερκατανάλωσης όπου το πνεύμα έχει απαξιωθεί τελείως.

INFO

Συγγραφέας: Diego Fusaro

Μετάφραση: Όλγα Αναματερού

Εκδόσεις Ασίνη

Σελ:. 210

Τιμή 11 €

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 4

Το 1670 ο Σπινόζα δημοσιεύει ανώνυμα τη «Θεολογικοπολιτική πραγματεία» για να υπερασπιστεί τον αθεϊσμό και την ελευθερία της σκέψης. Το έργο, που γνωρίζει αξιοσημείωτη επιτυχία και πυροδοτεί παθιασμένες συζητήσεις, διαβάζεται ακόμη και σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.«Σε μια ελεύθερη πολιτεία επιτρέπεται στον καθένα να σκέφτεται αυτό που θέλει και να λέει αυτό που σκέφτεται», σημειώνει ο ολλανδός φιλόσοφος στην εισαγωγή του εικοστού κεφαλαίου. Οι εκδόσεις Άγρα απομονώνουν από το εμβληματικό αυτό έργο τον πρόλογο και το εικοστό κεφάλαιο που μιλάει για την ελευθερία της σκέψης σε ένα ελεύθερο κράτος και για το πώς η θρησκεία μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο που συνάδει με μια κοινωνία βασισμένη στον αλτρουισμό. Η φροντισμένη έκδοση συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή του Γεράσιμου Βώκου, βιογραφία του Σπινόζα και σχετική βιβλιογραφία.

INFO

Συγγραφέας: Baruch Spinoza

Μετάφραση: Επαμεινώνδας Βαμπούλης & Άρης Στυλιανού

Εισαγωγή: Γεράσιμος Βώκος

Εκδόσεις Άγρα

Σελ: 88

Τιμή: 10 €

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 5

Τι πήγε στραβά με την Ελλάδα, ενώ αρχικά τόσα πολλά έδειχναν να βρίσκονται στο σωστό δρόμο;

Ο Τάκης Παππάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μελετάει την περίοδο της Μεταπολίτευσης, από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, και εξηγεί πως η περίοδος αυτή αποτέλεσε πεδίο αναμέτρησης του πολιτικού φιλελευθερισμού με τον λαϊκισμό. Νικητής βγήκε ο δεύτερος. Στις σελίδες που ακολουθούν ο συγγραφέας αναλύει την έννοια του λαϊκισμού («ένα γοργόφτερο τρυγόνι που ξέρει να κρύβεται πολύ καλά») και εξετάζει με λεπτομέρειες όλους εκείνους τους μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα ο πολωμένος δικομματισμός και οι πελατειακές σχέσεις, που συνέβαλαν στην επικράτησή του στην χώρα μας. Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που μας απασχολούν σήμερα και μας υπενθυμίζει γεγονότα και καταστάσεις που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και, μάλλον, αργήσαμε να αντιληφθούμε τη σημασία τους.

INFO

Συγγραφέας: Τάκης Σ. Παππάς

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ. 288

Τιμή: 14,90 €

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 6

Στο νέο του βιβλίο ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ανατρέχει στη νεότερη ελληνική ιστορία και επανεξετάζει τη δράση και το έργο εννέα σημαντικών πολιτικών ανδρών, που έχουν σημαδέψει, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, τη σύγχρονη Ελλάδα: Ρήγας, Υψηλάντης, Καποδίστριας, Μαυροκορδάτος, Τρικούπης, Βενιζέλος, Μεταξάς, Κανελλόπουλος, Καραμανλής. «Τα πρόσωπα αυτά αντικατοπτρίζουν την εδραία αντίληψη ότι τα άτομα είναι ενίοτε δυνατό να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη ροή των πολιτικών εξελίξεων. Η μηχανιστική θεωρία που δεν διακρίνει παρά μόνο τις συλλογικές αντιδράσεις είναι, στη μονομέρειά της, μεθοδολογικά εσφαλμένη», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Τι είναι, όμως, αυτό που συνδέει τους πολιτικούς άνδρες του βιβλίου; Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι παραπάνω πολιτικοί, παρά την διαφορετική ιδεολογική φυσιογνωμία τους, διακρίνονταν από μια επιθυμία για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και από μια αισιόδοξη, κατά κανόνα, άποψη για τις δυνατότητες και το μέλλον των Ελλήνων. Ήταν άνθρωποι που πίστευαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

INFO

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 232

Τιμή: 13,90 €

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. ΕΝΑΣ ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (1908-1923)

7 + 1 δοκίμια για να χαρίσετε τα φετινά Χριστούγεννα  | iefimerida.gr 7

Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης μελετάει τα γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα γνωστά και τα λιγότερο γνωστά. Η διαδικασία μετάβασης από την Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους είχε δραματικές συνέπειες για τις ελληνικές κοινότητες της Ανατολής. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, όλα όσα συνέβησαν την περίοδο εκείνη σε περιοχές όπως η Ανατολική Θράκη, ο Πόντος, η Ιωνία και η Βιθυνία, δεν έχουν ακόμα συζητηθεί και αναλυθεί σε βάθος. Γενικότερα, επικρατούσε μια άρνηση· η κυρίαρχη ιδεολογία δεν ήθελε να μιλάει για την καταστροφή του ελληνισμού της Ανατολής. «Η απόκρυψη του αριθμού των θυμάτων, η απενοχοποίηση του τουρκικού εθνικισμού, ακόμη και η αιτιολόγηση της γενοκτονίας των μη-μουσουλμανικών πληθυσμών, υπήρξαν κοινός τόπος στη μετά το '22 Ελλάδα», σημειώνει. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, φωτογραφίες, διάφορα ιστορικά ντοκουμέντα και πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών.

INFO

Συγγραφέας: Βλάσης Αγτζίδης

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 336

Τιμή: 14,99 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δώρα Χριστουγέννων βιβλία προτάσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ