Ισπανία: Οι Ciudadanos προτείνουν συγκυβέρνηση με Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές - iefimerida.gr

Ισπανία: Οι Ciudadanos προτείνουν συγκυβέρνηση με Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα πρότεινε σήμερα, Τετάρτη, συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), η οποία θα επιτρέψει στην Ισπανία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση και θα προστατεύσει τη χώρα από μια κίνηση ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

"Προτείνουμε ένα σύμφωνο ανάμεσα στο PP και το PSOE ώστε κανένας να μην επωφεληθεί της αδυναμίας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης σταθερότητας για να διαλύσει αυτήν τη χώρα", δήλωσε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

"Θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, οι τρεις μας --το Λαϊκό Κόμμα (PP), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και οι Ciudadanos-- για να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ισπανία θα έχει μια κυβέρνηση, ένα νομοθετικό σώμα και ένα κοινοβούλιο, και επίσης εγγυήσεις για την ενότητα και την πολιτική αναγέννηση της χώρας", πρόσθεσε ο Ριβέρα, το κόμμα του οποίου ήρθε τέταρτο στις εκλογές της Κυριακής.

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, καθώς το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

«Πόρτα» από τους σοσιαλιστές: Δεν στηρίζουμε Ραχόι

Ωστόσο, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP),

Απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας.

Μια τέτοια συμμαχία θα επέτρεπε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ισπανία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε. Εξήγησε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ τόνισε ότι το PSOE στηρίζει το PP σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε ζητήματα που αφορούν την ενότητα της Ισπανίας και υπογράμμισε ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της χώρας λόγω της Καταλονίας.

Τα κόμματα Junts pel Si και CUP διευκρίνισαν εξάλλου σε χθεσινή τους ανακοίνωση πως η συμφωνία αυτή προβλέπει ένα οικονομικό σχέδιο, καθώς και την ανάληψη της προεδρίας της Καταλονίας από τον νυν περιφερειακό ηγέτη Αρτούρ Μας. Το κόμμα CUP θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία σε συνέδριο την ερχόμενη Κυριακή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ