Λούκα Κατσέλη: Δεν προβλέπεται η διαμεσολάβηση ως θεσμική διαδικασία πριν την πώληση των «κόκκινων δανείων» - iefimerida.gr

Λούκα Κατσέλη: Δεν προβλέπεται η διαμεσολάβηση ως θεσμική διαδικασία πριν την πώληση των «κόκκινων δανείων»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H διαμεσολάβηση δεν προβλέπεται ως θεσμική διαδικασία πριν την πώληση των κόκκινων δανείων. Άλλωστε οι τράπεζες έχουν αναπτύξει εσωτερικά μηχανισμούς διαμεσολάβησης και για το λόγο αυτό δημιουργούν και νέα προϊόντα.

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Τραπεζών κ. Λ. Κατσέλη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νεοσύστατου Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) Η κ. Κατσέλη αναφερομένη στο θέμα είπε ότι δεν υπάρχει θεσμική επαφή με τα distress funds ως ενδιάμεση διαδικασία στη πώληση των δανείων και θέση των τραπεζών, όπως είπε, είναι ότι διαχείριση των δανείων μέσω τρίτων θα έχει σχέση μόνο με τους όρους πώλησης. «Διαφορετικά οι τράπεζες διαχειρίζονται μόνες τους πολύ καλά το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών κ. Π. Πικραμμένος, είπε ότι η διαμεσολάβηση για τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί πριν πουληθούν και πρότεινε να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία.Η αναγκαιότητα επίλυσης διαφορών με εξωδικαστικό τρόπο επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Μισό εκατομμύριο υποθέσεις είναι στα πινάκια στα δικαστήρια όλης της χώρας.

ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας πρώτη ανάμεσα σε 47 και έχει πληρώσει πρόστιμο καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης και σημείωσε τη σημασία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.
ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση χρειάζεται κυρίως για οικονομικές διαφορές. «Γεννάται μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα για ευρύτερα στρώματα πληθυσμού οπότε ο ΣΕΒ υποστηρίζει με προθυμία το θεσμό» είπε.
ΓΣΕΒΕΕ
Ο Γ. Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι μετά από χρόνια ύφεσης και μνημονίων δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να φτιάξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Το διοικητικό κόστος από τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης βαρύνει υπερβολικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πολλές φορές λόγω αυτού του κόστους αποφεύγουν τη δικαστική οδό.
ΔΣΑ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής τόνισε ότι συχνά μιλάμε για ταχεία απονομή δικαιοσύνης αλλά δεν έχει γίνει επί της ουσίας προσπάθεια για την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Μισό εκατομμύριο υποθέσεις, είπε, είναι στα πινάκια δικάσιμων στα δικαστήρια όλης της χώρας αλλά παρά την προβολή της διαμεσολάβησης δεν λειτουργεί ο θεσμός στην πράξη. Διασύνδεση των διαμεσολαβητών με την αγορά εργασίας θα επιχειρήσει ο ΔΣΑ.
ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι πρέπει μέσα σε ένα χρόνο δραστηριότητας να έχουμε κάνει συγκεκριμένα μετρήσιμα πράγματα για το θεσμό για να μην κατηγορούνται οι κυβερνήσεις ότι δεν κάνουν κάτι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ