Μοσκοβισί: Oφελος 1 δισ. για την Ελλάδα από τις διευκολύνσεις της Ε.Ε. στα προγράμματα κονδυλίων - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Oφελος 1 δισ. για την Ελλάδα από τις διευκολύνσεις της Ε.Ε. στα προγράμματα κονδυλίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δισ. ευρώ επιπλέον όφελος έχει η Ελλάδα τη διετία 2015-16 από τα ειδικά μέτρα της Ε.Ε. σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν στην άμεση προώθηση των επενδύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη δυνατότητα που υπάρχει για τεχνική βοήθεια και η οποία θα συντονίζεται από τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κομισιόν. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μέτρο της επίσπευσης της πληρωμής του 5%, που συνήθως παρακρατείται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και η εφαρμογή ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 100 %, το οποίο θα έχει όφελος περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα το 2015 και το 2016, χρήματα που αφορούν την άμεση ώθηση των επενδύσεων.

Ειδικότερα ο ευρωπαίος επίτροπος στην απάντησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Προκειμένου να δοθεί άμεση ώθηση στις επενδύσεις, οι συννομοθέτες της ΕΕ ενέκριναν ειδικά μέτρα για την Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Για την περίοδο χρηματοδότησης 2007-2013, τα μέτρα περιλαμβάνουν την επίσπευση της πληρωμής του 5 % που συνήθως παρακρατείται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 100 %. Τα δύο αυτά μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα το 2015 και το 2016. Για την περίοδο 2014-2020, το ποσοστό προχρηματοδότησης για τα προγράμματα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) αυξήθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει εμπροσθοβαρή καταβολή 0,5 δισ. ευρώ το 2015 και επίσης 0,5 δισ. ευρώ το 2016. Ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στην Ελλάδα.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ