Είδαμε τη «Μιράντα» στο θέατρο Πορεία [εικόνες]

Η πρώτη επαφή του κοινού με τη σκηνή. Ένα κορίτσι ανάπηρο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Μία μαυρόασπρη τηλεόραση παίζει τη «Λίμνη των κύκνων», είναι σαφές ότι το κορίτσι αγαπάει το χορό, έχει δίπλα της και μια μπαλαρίνα κούκλα. Πολλά βιβλία, ένα σκάκι, ένα ραδιόφωνο με λυχνίες, βρισκόμαστε στο 1973, λίγο πριν το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ένας πατέρας τριγυρίζει σαν φάντασμα, προσπαθεί να την ταΐσει, δεν την πείθει. Ως εδώ, ένα δραματικό κείμενο, με συγκινησιακής φόρτισης ερμηνείες.


Ζούνε μόνοι, με μόνη τους διέξοδο τα βιβλία και συγκεκριμένα την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Μια ιστορία-διέξοδος γι αυτούς και συνάμα είσοδος, στον φανταστικό κόσμο, μέσα από τον οποίο η Ιωάννα Παππά και ο Λαέρτης Μαλκότσης, μπαμπάς και κόρη, οδηγούνται στη λύτρωση.
Από το σημείο αυτό ξεκινάει και η «παράλογη» σκηνοθεσία του ΛΙθουανού Όσκαρας Κορσουνόβας και η αναμέτρηση των ηθοποιών με τον εαυτό τους.


Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από την ανάγνωση του Πολωνού θεατρολόγου Γιαν Κοτ. Μία οπτική που μας επιτρέπει να δούμε τα μυθωδώς διαδραματιζόμενα πάνω στο νησί του Πρόσπερο, ως έναν αγώνα για την εξουσία και ως μια «επανάληψη της ιστορίας του κόσμου».
Ο σκηνοθέτης αντλεί από την προσωπική του εμπειρία ως υπηκόου της Σοβιετικής Ένωσης, και χρησιμοποιεί την Τρικυμία του Σαίξπηρ για να μιλήσει για την εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτησή της. Σε μια εποχή απολυταρχίας ένα διαμέρισμα γίνεται η όαση, όπου συντηρείται η πνευματική αντίσταση κατά του καθεστώτος, κατά της εξουσίας.

Το τραγικό ακροβατεί με το κωμικό και πολλές φορές αγγίζει τη φαρσική πλευρά. Το ανάπηρο κορίτσι γίνεται μάγισσα, ξωτικό, αλλά και μπαλαρίνα. Ο πατέρας, γίνεται ήρωας του Σαίξπηρ, δούκας του Πρόσπερο και ταυτόχρονα προσθέτοντας μια ρόμπα, ή ένα μαντίλι, μετατρέπεται σε Αλόνσο, Αντόνιο, αλλά και Φερντιναντο τον αρραβωνιαστικό πλέον της Μιράντα.


Ο σκηνοθέτης δεν θέλει τους ηθοποιούς του να αφηγούνται Σαίξπηρ, καταρρίπτει την ποιητικότητα και γίνεται κύτταρο των ηρώων. Τρελοί ρυθμοί για τους ηθοποιούς, εντυπωσιακοί, πολλές φορές αγγίζουν την καρικατούρα, αλλά στο λεπτό καταρρίπτουν μόνοι το δημιούργημα τους. Η αλήθεια είναι πως, οι πυρετώδεις ρυθμοί στις εναλλαγές που έχουν ζητηθεί από τους ηθοποιούς, συγχύζουν και τον πιο εκπαιδευμένο θεατή, όμως αυτό είναι που σε κρατάει στην παράσταση.

Η παράσταση
«Μιράντα» βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Όσκαρας Κορσουνόβας
Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Παππά
Έως 10 Ιανουαρίου 2016 (σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την «Μεγάλη Χίμαιρα») Τρίτη (21:00), Τετάρτη (21:30), Σάββατο (21:30), Κυριακή (17:00)
Από 10 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2016: Τρίτη και Παρασκευή (21:00), Σάββατο (21:00), Κυριακή (19:30). Από 11 Φεβρουαρίου 2016 εναλλάξ με «Τρεις Αδερφές» Τρίτη (21:00), Κυριακή (17:00).
Τιμή: 12 και 17 ευρώ το εισιτήριο

Θεατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ: 210 8210991

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Είδαμε Μιράντα θέατρο πορεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ