Πούτιν: Δεν θέλουμε την επιστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά κανείς δεν μας πιστεύει - iefimerida.gr

Πούτιν: Δεν θέλουμε την επιστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά κανείς δεν μας πιστεύει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία δεν προσπαθεί να επαναφέρει τη Σοβιετική Ενωση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν θέλει να το πιστέψει, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι συγχέουν τη Ρωσία με τη Σοβιετική Ενωση, ενώ στην ίδια τηλεοπτική του συνέντευξη, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στη Ρωσία, ορκίστηκε να ενισχύει τα πυρηνικά όπλα της χώρας του.

Ο Πούτιν μίλησε στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Παγκόσμια Τάξη», για το Russia-1, το οποίο αρκετά ΜΜΕ της Δύσης χαρακτήρισαν ως ένα μέσο προπαγάνδας του Ρώσου προέδρου. Στη συνέντευξη, αναφέρθηκε και στον ρόλο του Κρεμλίνου στη συριακή κρίση, ενώ επέκρινε τη Δύση.

«Θα γίνει πόλεμος;», είναι η πρώτη ερώτηση που δέχεται. «Εννοείται παγκόσμιος πόλεμος;», απαντά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν αρχίσει να μιλά για τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων. «Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη που είναι αρκετά τρελός ώστε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», δηλώνει, πριν συμπληρώσει ότι αυτό θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτική καταστροφή».

Ταυτόχρονα όμως, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εξελίσσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, ως μέσο αποτροπής. «Η πυρηνική τριάδα είναι η βάση της πολιτικής πυρηνικής ασφάλειάς μας, αλλά ποτέ δεν έχουμε- ούτε πρόκειται- περιφέρει αυτό το πυρηνικό ''ρόπαλο'', παρότι στο στρατιωτικό μας δόγμα έχει μία σωστή θέση και κατάλληλο ρόλο», ανέφερε. Η πυρηνική τριάδα αποτελείται από βομβαρδιστικά αεροσκάφη, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια.

Ενα άλλο κύριο μήνυμα του Πούτιν στο ντοκιμαντέρ είναι ότι η Δύση λανθασμένα πιστεύει ότι η Μόσχα θέλει να επαναφέρει τη Σοβιετική Ενωση. «Οσο για την Ουκρανία και την μετασοβιετική περιοχή γενικά, στην πραγματικότητα είμαι πεπεισμένος ότι η θέση των Δυτικών εταίρων μας, Ευρωπαίων και Αμερικανών, δεν συνδέεται με την προστασία των συμφερόντων της Ουκρανίας, αλλά με μία προσπάθεια να αποτραπεί η αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης. Και κανείς δεν θέλει να μας πιστέψει όταν λέμε ότι δεν είναι στόχος μας να αποκαταστήσουμε τη Σοβιετική Ενωση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αντιπαραγωγικός και ρωσοφοβικός.

«Οπως έχω ήδη πει, αυτά είναι απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου, του παρελθόντος, και είναι αυτά τα πράγματα που δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε. Η Ευρώπη έχει επεκταθεί, διευρυνθεί, σε βάρος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αντιμετώπιζαν πάντα με μεγάλη καχυποψία τη Σοβιετική Ενωση και αυτή η καχυποψία έχει μετατοπιστεί στη σύγχρονη Ρωσία», τόνισε ακόμη ο Πούτιν.

Παράλληλα, εξήρε τις ενέργειες του Κρεμλίνου στη Συρία, δηλώνοντας ότι η ακεραιότητα της θέσης της Μόσχας στη σύγκρουση δίνει ισχύ στην επιχείρησή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ