Γλυπτική του Κωστή Βελώνη, στην γκαλερί Kalfayan [εικόνες] - iefimerida.gr

Γλυπτική του Κωστή Βελώνη, στην γκαλερί Kalfayan [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μount the Air» είναι ο τίτλος της έκθεσης με θέμα την αμφίβολη ιδιωτικότητα στην κρίση. Διαρκεί ως τις 16 Ιανουαρίου.

Τα γλυπτά και τα επιτελεστικά περιβάλλοντα του Κωστή Βελώνη αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους οι δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας επιδρούν στην καθημερινότητα των διαπροσωπικών σχέσεων. Αν οι αβέβαιες συνθήκες εργασίας ακυρώνουν τη σταθερότητα του οικιακού περιβάλλοντος και επιτείνουν την εφήμερη συνύπαρξη με τα αντικείμενα, με ποιο τρόπο η γλυπτική περιγράφει αυτές τις σχέσεις;

Γλυπτική του Κωστή Βελώνη, στην γκαλερί Kalfayan [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Βελώνης χρησιμοποιεί φτηνά έπιπλα από εργατικά διαμερίσματα και φτιάχνει do it yourself δομές στις οποίες μεταφέρει την αίσθηση του κατεπείγοντος. Η «ακτιβιστική αρχιτεκτονική» στην έκθεση «Mount the Air» θέτει το ζήτημα της μονιμότητας των δομών αλλά και της αμφισβήτησής τους. O σχεδιασμός των αντικειμένων που λειτουργούν έξω από το πλαίσιο της ιδιωτικότητας παραπέμπει άμεσα στις πρόχειρες και αυτοσχέδιες κατασκευές που χρησιμοποιούνται στις συγκεντρώσεις, τις δημόσιες ομιλίες και τις πρακτικές διαμαρτυρίας.

Γλυπτική του Κωστή Βελώνη, στην γκαλερί Kalfayan [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα γλυπτά του Βελώνη με την παιγνιώδη αφήγηση και την «αδέξια» χειροτεχνία τους απομυθοποιούν την «επαναστατική» ρητορική και τα ιδεολογικά ταμπού μιας ακαδημαϊκής «πολιτικής τέχνης», ανοίγονται σε αφηγήσεις του αγροτικού βίου και ορίζουν μια χρονική συνθήκη πριν αλλά και παράλληλη με τη νεωτερικότητα.

Γλυπτική του Κωστή Βελώνη, στην γκαλερί Kalfayan [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο εικαστικός: ο Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έργο του εστιάζει στην ανάδειξη των αντιφάσεων που προκύπτουν από την κοινωνική διάσταση της έννοιας της ελευθερίας όπως και στον αναπροσδιορισμό της ηθικής μέσα από την εμπειρία της ιδιωτικότητας. Πρόσφατες εκθέσεις περιλαμβάνουν: το 2015 «This probably will not work», Städtische Kunsthalle München, Μόναχο, «Super superstudio», PAC, Μιλάνο, «Adventures of the Black Square: Abstract Art and Society 1915 – 2015», Whitechapel Gallery, Λονδίνο, «The Traveler and his Shadow» (solo show), Art Proposals, Nicosia, Cyprus. Το 2014 «The Theater of the World», Museo Tamayo, Mexico City, Μεξικό, «No Country for Young Men» BOZAR, Βρυξέλλες. Επόμενη ατομική έκθεση: «Casa Maauad», Mexico City, Μεξικό, 2016 (artist in residence).

Γλυπτική του Κωστή Βελώνη, στην γκαλερί Kalfayan [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η έκθεση
«Mout the air», γλυπτική, Κωστής Βελώνης
Kalfayan Gallery: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα , τηλ. 210 7217679
Διαρκεί: ως 16 Ιανουαρίου 2016
Λειτουργεί: Δευτέρα (11.00-15.00), Τρίτη-Παρασκευή (11.00-19.00),
Σάββατο (11.00-15.00)
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κωστής Βελώνης γλυπτική Κολωνάκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ