Οριακά ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Ολες οι τιμές ανά κατηγορία [πίνακες] - iefimerida.gr

Οριακά ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Ολες οι τιμές ανά κατηγορία [πίνακες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 16 έως 21 Δεκεμβρίου 2015.

Ειδικότερα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,39 ευρώ έναντι 144,76 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,75 το 2013, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014, μικρή αύξηση των 2,63 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 1,82%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ των Γλυκισμάτων (Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα) από το 13% στο 23%, ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν αρνητική ετήσια μεταβολή, της τάξεως του 2,22% (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Κρεατικά
Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των Κρεατικών την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή παρουσιάζει η τιμή του Αρνιού (-4,62%), η οποία κυμαίνεται στα 6,2 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρότερη μείωση της τιμής της Γαλοπούλας (-3,03%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 2,70% εμφανίζει η τιμή του Χοιρινού.

Οριακά ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Ολες οι τιμές ανά κατηγορία [πίνακες] | iefimerida.gr 0

Προϊόντα σούπερ μάρκετ
Αντίθετα, ανάμικτη είναι η τάση που παρατηρείται για τα προϊόντα Super Market, καθώς ενώ για τα Αναψυκτικά, τις Μπύρες και τη Φέτα σημειώνεται μία μείωση -3,03%, -6,56% και -2,07% αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζουν τα Κρασιά (24,59% το λευκό και 4,62% το κόκκινο) και η τιμή του Ελαιόλαδου (14,81%).

Φρούτα, οπωροκηπευτικά
Αναφορικά με τις τιμές των Φρούτων και των Οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (-0,92%), με την τιμή της Πατάτας να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (18,52%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του Λάχανου (-16,28%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.

Γλυκίσματα
Η σημαντικότερη παράμετρος που συντελεί ουσιωδώς στη μικρή ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2015, εντοπίζεται στην άνοδο των τιμών της κατηγορίας των Γλυκών/Εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική άνοδος, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ από 13% στο 23% στα Μελομακάρονα και στους Κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οριακά ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Ολες οι τιμές ανά κατηγορία [πίνακες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ