Οι Ελληνες γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική -Το 34% δεν νιώθει κοντά σε κόμμα - iefimerida.gr

Οι Ελληνες γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική -Το 34% δεν νιώθει κοντά σε κόμμα

(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απογοητευμένοι παρουσιάζονται οι Ελληνες από την πολιτική και τα κόμματα, σύμφωνα με έρευνα, καθώς το 34% δεν νιώθει κοντά σε κανένα από αυτά.

Από στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος Ελλάδα 2.0, της QED από το 2009, τα οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή», προκύπτει ότι σε δείγμα 23.933 ατόμων 18-65 ετών, τον Μάρτιο το 23% δεν ένιωθε κοντά σε κανένα κόμμα. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 34% σήμερα.


Τον Ιούνιο του 2011 το ποσοστό που εκφράζει την απόσταση των Ελλήνων από τα κόμματα είχε φτάσει στο 47% και σταδιακά μειώθηκε, φτάνοντας τον Μάρτιο του 2014 στο 28%. Το ενδιαφέρον γιγαντώθηκε τον Μάρτιο του 2015, με 23% να δηλώνει ότι δεν τον εκφράζουν τα κόμματα, για να περιοριστεί ξανά όμως τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι την περίοδο 2010-2012 από τα κόμματα απομακρύνθηκαν κατά κύριο λόγο οι μεγαλύτεροι, 30-49 και 50-64 ετών, με τους νέους να διατηρούν ακόμη την ελπίδα. Ομως η σημερινή αποστασιοποίηση δεν έχει ηλικία καθώς όλοι δηλώνουν απογοήτευση.

Επιπλέον παρατηρείται κρίση των θεσμών. Χαρακτηριστικό είναι πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κοινοβούλιο είχε φτάσει στο 27% τον Μάρτιο και κατέρρευσε στο 6% το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κόμματα έρευνα Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ