fbpx Επαρκούν οι φυσικοί πόροι της γης για 7 δισ. ανθρώπους; | GREEN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GREEN
ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ...

Επαρκούν οι φυσικοί πόροι της γης για 7 δισ. ανθρώπους;

Φυσικοί πόροι
31|10|2011 | 18:14
Φυσικοί πόροι

Επαρκούν για έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, οι φυσικοί πόροι της Γης, στον οποίο γεννήθηκε η Ντανίκα Μάι Καμάτσο και η οποία επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει συμβολικά το ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων ψυχών του πλανήτη;

Πόσο φιλόξενη θα είναι η Γη γι αυτό το μωρό των δυόμιση κιλών, που ήρθε στη ζωή ελάχιστα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, χθες, στο νοσοκομείο Jose Fabella Memorial στη Μανίλα των Φιλιππίνων και στους γονείς του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ πρόσφεραν μια τούρτα;

Οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Είναι προφανές ότι με πληθυσμό επτά δισεκατομμυρίων, που με ρυθμό δύο γεννήσεων ανά δευτερόλεπτο προβλέπεται να αγγίξει τα 9,3 δισεκατομμύρια στα μέσα του 21ου αιώνα και να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια στο τέλος του, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση της ζήτησης για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» αναδεικνύουν έξι φυσικούς πόρους, που ήδη υφίστανται ισχυρότατες πιέσεις.

Είναι αυτονόητο ότι οι ανησυχίες αφορούν κατά πρώτον το νερό. Ο λόγος είναι ότι από τα 35 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα, που είναι ο συνολικός όγκος του νερού στον πλανήτη, μόνον 2,5% είναι γλυκό νερό. Δεδομένου ότι 70% του γλυκού νερού είναι είτε σε μορφή πάγου είτε καλύπτεται μόνιμα από πάγο και ότι υπάρχει πρόσβαση σε μόνον 200 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού, δεν προκαλεί έκπληξη ότι, σύντομα, η ζήτηση για νερό θα υπερβεί την προσφορά. Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι, το 2015, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες ή περιοχές όπου θα επικρατούν συνθήκες απόλυτης λειψυδρίας.

Παρά τις προσπάθειες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι ενεργειακές ανάγκες εξακολουθούν να καλύπτονται, κυρίως, από ορυκτά καύσιμα. Τον περασμένο Ιούνιο, η BP έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια Παγκόσμια Ενεργειακή Στατιστική Επισκόπηση. Αναφέρεται σε αυτήν ότι τα διαπιστωμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ανέρχονταν, συνολικά, στα τέλη του 2010, σε 188,8 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο για 46,2 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή «μαύρου χρυσού» θα διατηρηθεί στους σημερινούς ρυθμούς.

Αντίστοιχη εικόνα σκιαγραφείται και για το φυσικό αέριο, τον έναν από τους δύο ενεργειακούς πόρους που μαζί με τους λιθάνθρακες αναμένεται να καλύψει το κενό της σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας από πλειάδα χωρών, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Τα διαπιστωμένα αποθέματα του πλανήτη επαρκούν για 58,6 χρόνια.

Το μεγαλύτερο υπόλοιπο μεταξύ των ορυκτών καυσίμων απαντάται στους λιθάνθρακες. Προς το παρόν, επαρκούν για 188 χρόνια αν και με την αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, η παγκόσμια ζήτηση μπορεί τελικά να υπερβεί την προσφορά.

Είναι γνωστό ότι χωρίς φώσφορο δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα φυτά. Απαραίτητο στα λιπάσματα, το ορυκτό φωσφορικό άλας απαντάται σε μία χούφτα χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Μαρόκο. Λόγω της ανάγκης να τραφούν επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενδέχεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Global Phosphorus Research Initiative, να εξαντληθούν τα αποθέματα σε 50 έως 100 χρόνια, εκτός κι αν βρεθούν νέα κοιτάσματα.

Τα σπάνια μέταλλα δεν είναι τόσο σπάνια, όσο αφήνει να εννοηθεί το όνομά τους. Επιπλέον, δεν είναι, επακριβώς, γνωστό το μέγεθος των αποθεμάτων στον πλανήτη. Ωστόσο, σε ποσοστό 97%, η παγκόσμια προσφορά προέρχεται από την Κίνα, η οποία μπορεί κατά βούληση να την περιορίσει. Σημειωτέον, το σκάνδιο και το τέρβιο, δύο μόνον από τα δεκαεπτά σπάνια μέταλλα, χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών, από τους ισχυρούς μαγνήτες στις ανεμογεννήτριες έως τα ηλεκτρονικά κυκλώματα στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Ως εκ τούτου, ο πλανήτης δεν μπορεί, από πλευράς φυσικών πόρων, να είναι «καθησυχαστικός» για τη μικρή Ντανίκα Μάι Καμάτσο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ