Οι ΗΠΑ σταματούν την χρηματοδότηση στην UNESCO λόγω της Παλαιστίνης - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ σταματούν την χρηματοδότηση στην UNESCO λόγω της Παλαιστίνης

Ιστορική αναγνώριση από την UNESCO της Παλαιστίνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNESCO, του πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ, μετά από την ένταξη της Παλαιστίνης στο διεθνή Οργανισμό ως ισοτίμου μέλους του.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χρηματοδοτήσει την UNESCO με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί το Νοέμβριο.

Νωρίτερα σήμερα με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 52 αποχές η Γενική Δάσκεψη της Unesco αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος του Οργανισμού.

UnescoΣύμφωνα με τη διαδικασία της για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει κατ' αρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη. Οι αποχές καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.

UnescoΣτην εν λόγω ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε και η Γαλλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν κατά. Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.

Για ιστορική στιγμή μίλησε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών

Η σημερινή απόφαση της Unesco να δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος αποτελεί "μία ιστορική στιγμή που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλκι μετά την ψηφοφορία.

"Είναι πραγματικά μία ιστορική στιγμή που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι η κοιτίδα θρησκειών και πολιτισμών", επεσήμανε ο Μάλκι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Unesco.

"Τώρα που είναι μέλος της Unesco (η Παλαιστίνη) θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Unesco να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο της", συνέχισε. Οι Παλαιστίνιοι κατέγραψαν σήμερα στο Παρίσι μία σημαντική διπλωματική νίκη την ώρα που περιμένουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής "Μαχμούντ Αμπάς μου τηλεφώνησε και σας ευχαριστεί όλους γι΄αυτή την ψήφο που επιτρέπει στην Παλαιστίνη να πάρει τη φυσική της θέση στους κόλπους της συνεργασίας των εθνών και της Unesco", υπογράμμισε ο Μάλκι.

Στο μεταξύ ένας σύμβουλος του Αμπάς, ο Σάμπρι Σάινταμ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι "αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για τους Παλαιστίνιους".

"Για εμάς αυτό είναι ένα πολιτικό βήμα από τα πολλά (που πρέπει να κάνουμε) στον αγώνα μας για να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας και πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στην ανεξαρτησία από ποτέ", πρόσθεσε ο Σάινταμ.

"Είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς εκείνους που διστάζουν και εκείνους που αντιτίθενται στο παλαιστινιακό αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", επεσήμανε ο Σάινταμ, ενώ ζήτησε από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου που δεν επιθυμούν την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ "να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους". Εξάλλου η ανακοίνωση της Unesco έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Ραμάλα.

Αντιδρά το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η σημερινή απόφαση της Unesco να κάνει πλήρες μέλος την Παλαιστίνη θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό.

"Πρόκειται για έναν μονομερή παλαιστινιακό ελιγμό που δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα, αλλά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία", όπως αναφέρει ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση.

"Αυτή η απόφαση δεν θα μετατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κανονικό κράτος, ενώ θέτει περιττά εμπόδια στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων", προσθέτει η ανακοίνωση. Ο "σωστός και ο μοναδικός δρόμος" ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει τελματώσει είναι οι απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ εξάλλου ευχαρίστησε τις χώρες που απέδειξαν "την αίσθηση ευθύνης τους" και αντιτάχθηκαν στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco, ενώ χαρακτήρισε "απογοητευτικό" το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εργάζεται για την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών, "δεν κατάφερε να λάβει κοινή θέση ώστε να αποφευχθεί αυτή η απόφαση".

Παράλληλα ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco Νίμροντ Μπαρκάν δήλωσε ότι οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστινίνων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ. "Αυτό σίγουρα θα μειώσει την ικανότητά τους να επηρεάζουν τη θέση του Ισραήλ", κυρίως σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο Μπαρκάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόωρη και αντιπαραγωγική» χαρακτήρισαν την απόφαση οι ΗΠΑ

«Πρόωρη" και "αντιπαραγωγική" χαρακτήρισαν σήμερα οι ΗΠΑ την αναγνώριση από την Unesco της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

"Οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής, επειδή δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρόωρη αποδοχή των Παλαιστινίων ως πλήρους μέλους μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ όπως η Unesco", δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Unesco Ντέιβιντ Κίλιον.

"Ο μόνος δρόμος προς τη (δημιουργία) ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι οι άμεσες διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει συντομότερη διαδρομή και κρίνουμε ότι οι προσπάθειες που είδαμε σήμερα είναι αντιπαραγωγικές", συνέχισε.

Οι ΗΠA είχαν ήδη ανακοινώσει ότι στην περίπτωση θετικής ψήφου, οι ίδιες θα αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους για τις δραστηριότητες της Unesco.

"Η δράση που αναλήφθηκε σήμερα περιπλέκει την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τα προγράμματα της Unesco", επανέλαβε ο πρεσβευτής, χωρίς ωστόσο να δηλώσει σαφώς αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους προς τον Οργανισμό και προσέθεσε: "Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη σημαντική εργασία της Unesco".

Οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν σε δύο νόμους που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η αναστολή της χρηματοδότησης της Unesco από τις ΗΠΑ θα έχει βαριές συνέπειες για τον προϋπολογισμό της, καθώς η αμερικανική συμβολή σε αυτόν ανέρχεται στο 22%.

Αντιδράσεις και από την Γερμανία

Η αποδοχή της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος της Unesco θα καταστήσει πιθανώς πιο δύσκολη την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Γερμανία ήταν αντίθετη στη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Unesco για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους μέλους της.

Η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη βούληση των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος και υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη σύγκρουση με το Ισραήλ, προστίθεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Υπάρχει κίνδυνος η ενέργεια αυτή στην Unesco να βλάψει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες έμμεσες συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν πρόσφατα υπό την αιγίδα του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Κουαρτέτο απαρτίζεται από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία.

"Η γρήγορη επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων βάσει του οδικού χάρτη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου τα ουσιώδη ζητήματα για μια δίκαιη λύση δύο κρατών να μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και εποικοδομητικά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στη σύνοδο της Unesco, η Γερμανία είχε ζητήσει την αναβολή της εξέτασης του ζητήματος αυτού, λέγοντας ότι θα χαιρέτιζε "την Παλαιστίνη ως μέλος της Unesco την κατάλληλη στιγμή και υπό τις σωστές συνθήκες".

Ευχαριστίες της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Την Ελλάδα ευχαριστεί με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα για την στάση της κατά την ψηφοφορία η οποία διεξήχθη σήμερα στην Γενική Συνέλευση της UNESCO και είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Παλαιστίνης από παρατηρητή σε πλήρες μέλος του επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 107 χώρες οι οποίες υπερψήφισαν το παλαιστινιακό αίτημα.

"Εκ μέρους του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κι ολόκληρου του Παλαιστινιακού λαού, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό για τη σημερινή στάση της Ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Παλαιστίνης στην ψηφοφορία στη UNESCO", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ