Κορκίδης σε τράπεζες: Αναδιαρθρώστε μόνοι σας τα «κόκκινα δάνεια»- Τα ξένα funds θα κερδοσκοπήσουν και σε βάρος σας - iefimerida.gr

Κορκίδης σε τράπεζες: Αναδιαρθρώστε μόνοι σας τα «κόκκινα δάνεια»- Τα ξένα funds θα κερδοσκοπήσουν και σε βάρος σας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρούς κινδύνους κερδοσκοπίας σε βάρος τόσο των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων εγκυμονεί η πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης .Υπολογίζει δε ότι τα κέρδη των ξένων funds, αν αγοράσουν δάνεια ύψους 30 δις ευρώ και καταφέρουν να εισπράξουν το 15% αυτών, θα ανέρχονται ετησίως σε 4,5 δις ευρώ.

Καλεί τις τράπεζες να έλθουν σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναδιαρθρώσουν μόνοι τους τα δάνεια με μία απομείωση της τάξης του 30%-40%. Βασικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους επιχειρηματίες, είναι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με χρηματοδοτική συμμετοχή των βασικών μετόχων και βεβαίως επαρκές χρονικό διάστημα για τη διευθέτησης του.

Ο συνολικός δανεισμός για επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι 205 δις ευρώ εκ των οποίων τα 107 δις στο κόκκινο, όταν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 122 δις ευρώ. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων είναι 97 δις ευρώ, εκ των οποίων το 52% είναι «κόκκινα», δηλαδή περίπου 50 δις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από ένα σύνολο 120.000 επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, οι 6.000 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ και με συνολικό δανεισμό 28,5 δις ευρώ. Για 800 μεγάλες επιχειρήσεις το σύνολο των κόκκινων δανείων ανέρχεται στα 11 δις, ενώ με τα ίδια στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο περισσότερα από 1,5 εκ. δάνεια κάθε μορφής και συνολική αξία 86,7 δις ευρώ είχαν καταγγελθεί από τις τράπεζες με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Άλλωστε, αυτό είναι και το απαιτούμενο διάστημα για τη προσφορά πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε εταιρίες διαχείρισης και 12 μήνες μετά από τη πρώτη πρόσκληση της τράπεζας στον δανειολήπτη για ρύθμιση.

Η τιμή πώλησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10 και 40 σεντς ανά ευρώ, δηλαδή από 10 έως 40% της ονομαστικής αξίας του δανείου, ανάλογα με τις εξασφαλίσεις. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, έχουν τιμή πώλησης από 8-15%, δηλαδή 80 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ της ονομαστικής αξίας του καταναλωτικού δανείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ