Διπλό «Εγκλημα και τιμωρία» στη θεατρική Αθήνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Διπλό «Εγκλημα και τιμωρία» στη θεατρική Αθήνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ωραιότερο ίσως μυθιστόρημα του Ντοστογιέφκι, το «Έγκλημα και Τιμωρία» παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό σε δύο σκηνές. Με διαφορετική προσέγγιση. Διαλέγετε και παίρνετε.

Το έργο του Ρώσου πεζογράφου και στοχαστή αφορά στην ηθική, τον νόμο και τον άνθρωπο. Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι εμπνεύστηκε το «Έγκλημα και τιμωρία» από ένα αληθινό περιστατικό, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1860, ένας φοιτητής είχε δολοφονήσει έναν γέροντα, με κίνητρα παρόμοια με αυτά του Ρασκόλνικοφ, του ήρωα του βιβλίου του.

1. Στο θέατρο Άνεσις

Διπλό «Εγκλημα και τιμωρία» στη θεατρική Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το θέατρο Άνεσις σε συνεργασία με τον Λεβάν Τσουλάτζε, καλλιτεχνικό διευθυντή του Kote Marjanishvili theatre και αναμορφωτή του γεωργιανού θεάτρου, υπογράφει την παράσταση που ήδη αναδεικνύεται σε μεγάλο θεατρικό γεγονός για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για διασκευή πάνω στο «Έγκλημα και Τιμωρία με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο ρόλο του ανακριτή Πορφύρη, τον Τάσο Ιορδανίδη ως Ρασκόλνικοφ και τη Θάλεια Ματίκα να υποδύεται τη Σόνια. Μαζί τους οι Σοφία Πανάγου, Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Διακοσάββας, Θοδωρής Κατσαφάδος.
Η υπόθεση: Ο Ρασκόλνικοφ, φοιτητής της Νομικής στην Πετρούπολη διαπράττει τον διπλό φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και της αδελφής της. Κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία, αλλά σε βάθος ο ήρωας φαίνεται πως επιδίωξε να υπερβεί τα ηθικά κοινωνικά όρια. Μετά τη δολοφονία ο Ρασκόλνικοφ κατακλύζεται από αντιφατικά συναισθήματα μεταξύ ενοχής και παράνοιας. Κυρίαρχα πρόσωπα στη ζωή του, ο Ραζουμίχιν, συμφοιτητής του, η αδελφή του Ντούνια, μία ορφανή νεαρή πόρνη, η Σόνια, που έχει πάρει τον ρόλο του προστάτη της οικογένειάς της από τον ανήμπορο και αλκοολικό πατέρα της Μαρμελάντωφ, ενώ καταδιώκεται από τον δαιμόνιο Πορφύρη Πετρόβιτς, ο οποίος ξέρει από την αρχή πως είναι ο ένοχος και σπρώχνει τον Ρασκόλνικοφ στο να κάνει τρομερά λάθη ώστε να αποκαλυφθεί.

Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ: Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 7488881
Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή (19.30), Πέμπτη (20.00), Παρασκευή, Σάββατο (20:30)
Εισιτήρια: 14-19 ευρώ


2. Στο Εθνικό Θέατρο

Διπλό «Εγκλημα και τιμωρία» στη θεατρική Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το «Έγκλημα και Τιμωρία» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Ο κόσμος του Ντοστογιέφσκι συναντιέται με τον λόγο του «αγίου» των ελληνικών γραμμάτων, σε μια ιστορική μετάφραση που αποτυπώνει τη βαθιά κατανόηση των δύο μεγάλων συγγραφέων για τη σκοτεινή πλευρά κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Παίζουν αλφαβητικά: Νικόλας Αναστασόπουλος, Γιάννης Γούνας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιώργος Καρατζιώτης, Ταμίλα Κουλίεβα, Νίκος Μαγδαληνός,
Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέρης Μιχαηλίδης, Πολυξένη Μυλωνά, Γιάννης Νιάρρος, Γιωργιάννα Νταλάρα, Θέμης Πάνου, Βασίλης Ρίσβας, Δανάη Σκιάδη, Γρηγόρης Σταμούλης, Χάρης Τζωρτζάκης.

Εθνικό Θεατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»: Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα 104 37, τηλ: 210 528 8100
Πρεμιέρα: 23/12

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ