Η Νότια Αφρική άλλαξε τρεις υπουργούς Οικονομικών μέσα σε μία εβδομάδα - iefimerida.gr

Η Νότια Αφρική άλλαξε τρεις υπουργούς Οικονομικών μέσα σε μία εβδομάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μπορείς να γίνεις και εσύ υπουργός Οικονομικών». Αυτό είναι ένα από τα «συνθήματα» των Νοτιοαφρικανών στα social media.

Ηταν ένας από τους τρόπους που επέλεξαν να σχολιάσουν- και να διακωμωδήσουν- την απόφαση του προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, να αλλάξει τρεις υπουργούς Οικονομικών μέσα σε μία εβδομάδα. Πλέον, δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, έπειτα από τις παρενέργειες που προκάλεσαν αυτές οι αποφάσεις του στο χρηματιστήριο της χώρας.

Ο Νιάνια Νενέ, που χαίρει σεβασμού στη χώρα και είχε καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, αποπέμφθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και αντικαταστάθηκε από τον Ντέιβιντ βαν Ρόογιεν, έναν σχεδόν άγνωστο πολιτικό. Οι παρενέργειες ήταν άμεσες, το ραντ έπεσε κατά 5% σε σύγκριση με το δολάριο, ενώ και το χρηματιστήριο κατρακύλησε.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, ο Ζούμα αποφάσισε να αποπέμψει και τον βαν Ρόογιεν, τοποθετώντας στη θέση του τον Πράβιν Γκόρνταν τη Δευτέρα.

Η Νότια Αφρική άλλαξε τρεις υπουργούς Οικονομικών μέσα σε μία εβδομάδα | iefimerida.gr 0


Ο Ντέιβιντ βαν ντεν Ρόογιεν ορκίστηκε ως υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη Πέμπτη. Εμεινε στη θέση μέχρι σήμερα, Δευτέρα.

Ολα αυτά, τη στιγμή που ο Fitch σήμερα υποβάθμισε την αξιολόγηση για το χρέος της χώρας σε μία κλίμακα πάνω από εκείνη των «σκουπιδιών». Μία ακόμη υποβάθμιση θα αναγκάσει τη Νότια Αφρική να πληρώσει απαγορευτικά επιτόκια στους δανειστές, κάτι που θα μπορούσε τελικά να τη θέσει στον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ο Γκόρνταν επιστρέφει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς είχε βρεθεί σε αυτό το πόστο από το 2009 έως το 2014. Αν και η τοποθέτησή του έδωσε μία τονωτική ένεση στο ραντ, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 5%, ταυτόχρονα όξυνε τις εκκλήσεις για παραίτηση του προέδρου της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ