Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζει 65 έργα πικοίλων τεχνοτροπιών, του διακεκριμένου Ελλήνα εικαστικού, από την περίοδο 1972-2012 στο ίδρυμα Εϋνάρδου.

Τα 65 περίπου έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή καλύπτουν τη διαδρομή του Γιάννη Μιχαηλίδη στη ζωγραφική από το 1972 έως το 2012. Πρόκειται για τις ενότητες Ανατολικό Αιγαίο, Μεταλλικές νεκρές φύσεις, Αιγαίο, Τοπία της σκουριάς, Θεσσαλική γη, Υδατογραφίες και Scrap.

 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, στο κείμενό της «Μυστικά τοπία» το οποίο συνοδεύει την έκθεση σημειώνει:
«Αυτό που καταρχήν εντυπωσιάζει στα έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη, τόσο στους παλαιότερους παραστατικούς του πίνακες όσο και στους πιο πρόσφατους, είναι η φειδώ με την οποία αντιμετωπίζει τα περιγραφικά στοιχεία και η λιτότητα των χρωμάτων του. Ενώ όμως η χρήση των χρωμάτων είναι περιορισμένη, οι τονικότητές τους ήταν κατ' αντιδιαστολή ανέκαθεν πλούσιες.

 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 1


»Το δεύτερο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι ότι, όχι μόνο όταν πρόκειται για παραστατική ζωγραφική, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο στις αφηρημένες του συνθέσεις, δημιουργείται μια εντύπωση τοπίων. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ο καλλιτέχνης προβάλλει τα δικά του εσωτερικά ζωγραφικά τοπία. Ίσως πάλι να οφείλεται στη σχέση που διατηρεί με τη φύση και στην ανάγκη του να τη μιμηθεί, επεμβαίνοντας στα έργα με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό, τι εκείνη, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο που αυτή θα τα αλλοίωνε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, η διαδικασία της ζωγραφικής στο έργο του Γιάννη Μιχαηλίδη συνδυάζεται με τις παραξενιές της φύσης και του καιρού, με το στέγνωμα στον ήλιο, με το ξέσχισμα του αέρα, με την υγρασία της βροχής, με τις οξειδώσεις που δημιουργεί το αλάτι της θάλασσας. Ακόμη και στα μονόχρωμα έργα που την πρωτοκαθεδρία δεν έχει το τοπίο, αλλά εμφανώς τα ίδια τα υλικά του ζωγράφου, αναγνωρίζει κανείς στοιχεία τόπων. Αυτό είναι συνεπές με την άποψη του Γιάννη Μιχαηλίδη για τη ζωγραφική, την οποία σαφώς ο ίδιος “κατοικεί”, ως τόπο».

 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ή, καλύτερα, όπως το διατυπώνει ο ίδιος ο Γιάννης Μιχαηλίδης:
«Κοιτάξτε, η ζωγραφική είναι μια μποτίλια στη θάλασσα. Την πετάμε και σίγουρα ελπίζουμε ότι κάποιος θα βρεθεί να τη μαζέψει».

 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο εικαστικός: Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1940. Το έργο του αναγνωρίστηκε από πολύ νωρίς, καθώς το 1970 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην έκθεση νέων ζωγράφων, γλυπτών χαρακτών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η ζωγραφική του βρίσκεται στις μεγαλύτερες συλλογές ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες εκφραστές της αφαιρετικής ζωγραφικής. Συνήθως το θέμα του είναι η φύση, ωστόσο αυτή είναι πάντα παρουσιασμένη με έναν βιομηχανικό τρόπο. Ο ίδιος δίνει πάντα έμφαση στον πειραματισμό με τα υλικά. Σε κάθε σειρά έργων του, δουλεύει διαφορετικά υλικά και με διαφορετικό τρόπο. Αυτό δημιουργεί μια ποικιλία δυνατοτήτων, που εκπλήσσει κάθε φορά τον θεατή. Τα έργα του είναι χαρακτηριστικά, λόγω της μοναδικής δεξιοτεχνίας και με αυτόν τον τρόπο είναι γίνονται αναγνωρίσιμα, ενώ ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί ποτέ «μανιέρα».

 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 4
 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει εργαστεί ως γραφίστας (1966-1974) και έχει διδάξει σε πολλές σχολές και εργαστήρια. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης, μεταξύ άλλων στις διοργανώσεις: Πανόραμα ελληνικής ζωγραφικής 1950-1975 (Εθνική Πινακοθήκη, 1976), Μνήμες, Αναπλάσεις, Αναζητήσεις (Εθνική Πινακοθήκη, 1985), Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή (Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο, 1996), Γενέθλιος Τόπος (Μουσείο Μπενάκη, 2007).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Πήλιο.

 Γιάννης Μιχαηλίδης: Ο δεξιοτέχνης της αφαιρετικής ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με έργα του καλλιτέχνη και κείμενα των: Ελισάβετ Πλέσσα, Κατερίνας Κοσκινά, Νίκου Χουλιαρά, Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν και Κύριλλου Σαρρή.

Η έκθεση
«Γιάννης Μιχαηλίδης: Εργα 1972-2012», αναδρομική (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)
Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, Αθήνα, τηλ. 210 5223101, 210 3234267
Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στις 8 μ.μ.
Διαρκεί: 18/12-13/02
Λειτουργεί: Τρίτη έως Παρασκευή (10.00-14.00), Τετάρτη και Παρασκευή (18.00-20.00), Σάββατο (12.00-14.00)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ