Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Μπουρούντι - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Μπουρούντι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν «το ταχύτερο δυνατό» το Μπουρούντι.

Η χώρα που αντιμετωπίζει τα χειρότερα βίαια επεισόδια έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το αμερικανικό προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο καθώς και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, και συνέστησε σε όλους τους Αμερικανούς που "βρίσκονται στο Μπουρούντι να αναχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν».

Μόνο την Παρασκευή υπήρξαν 90 νεκροί από επεισόδια

Μόλις την Παρασκευή, 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, στο χειρότερο ξέσπασμα βίας στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκασπάρ Μπαρατουζά δήλωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις του στρατού στη Μπουζουμπούρα, δίνοντας το έναυσμα για μια ημέρα αλλεπάλληλων συγκρούσεων στην πόλη. Ο Μπαρατουζά είπε ότι 79 από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν και άλλοι 45 συνελήφθησαν. Τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις στρατιώτες επίσης έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες της αστυνομίας και του στρατού είναι 21, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τέλειωσαν πλέον», πρόσθεσε ο Μπαρατουζά, σημειώνοντας ότι οι αρχές κατέσχεσαν τουλάχιστον 97 όπλα και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι ταραχές στο Μπουρούντι, που ξέσπασαν τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουζίζα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών της περιοχής, η οποία παραμένει ασταθής, δύο δεκαετίες μετά τη γενοκτονία στη γειτονική Ρουάντα.

Τις αιματηρές προχθεσινές συγκρούσεις καταδίκασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που φοβάται, όπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, πως η χώρα της κεντρικής Αφρικής υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ξανά σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των διαφορετικών φυλών της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Μπουρουντί πραξικόπημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ