Η Πίζα δεν είναι μόνο ο πύργος που γέρνει - Μια υπέροχη πόλη της Τοσκάνης, ζωντανή και χρωματιστή [εικόνες]

Η Πίζα είναι μια πόλη με 90.000 κατοίκους και είναι παγκόσμια διάσημη για τον Πύργο της που γέρνει. Αλλά, πραγματικά, δεν διαθέτει μόνο αυτό το αξιοθέατο. Είναι μοναδικά χτισμένη πάνω στον ποταμό Αρνο, με χρώματα της Τοσκάνης και γούστο ιταλικό.

Το πότε χτίστηκε ακριβώς δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα με μια θεωρία, η Πίζα χτίστηκε από τους Πελασγούς, τους Ελληνες, τους Ετρούσκους και τους Λίγουρες. Οι συγγραφείς της αρχαίας Ρώμης μιλάνε για την Πίζα σαν να πρόκειται για μια αρχαιότερη από τη δική τους πόλη. Ο Στράβων έγραψε ότι η Πίζα ιδρύθηκε από τον ομηρικό ήρωα Νέστωρα, βασιλιά της Πύλου, μετά την άλωση της Τροίας.

H Πίζα έχει και ποτάμι και θάλασσα και δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε μια πλούσια πόλη, με αδιάκοπη ιστορία. Οταν κατέρρευσε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η Πίζα έμεινε όρθια και ακμαία, γιατί διέθετε τη δύναμη του νερού.

Υπέφερε τόσο από τους πειρατές της Μεσογείου που αναγκάστηκε να δημιουργήσει ισχυρό ναυτικό και τείχη. Ηταν η τέταρτη ναυτική δημοκρατία της Ιταλίας τον ΧΙ αιώνα. Απέκτησε αποικίες και πλούτη και για ένα διάστημα θεώρησε ότι μπορεί να ξεπεράσει τη Βενετία.


Ο Πύργος της Πίζας είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ιταλίας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για το καμπαναριό της διπλανής εκκλησίας, δηλαδή του καθεδρικού ναού, το οποίο έχει γείρει. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.


Τον Ιανουάριο του 1990 οι ιταλικές Αρχές, λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες. Τρία χρόνια μετά ξεκίνησαν οι εργασίες σχεδίου διάσωσης του μνημείου. Περίπου 860 τόνοι μολύβδου χύθηκαν στη βάση του προκειμένου ν΄ αντισταθμίσουν την κλίση, ενώ 18 χαλύβδινοι τένοντες αγκίστρωσαν αυτό στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή ανάσχεση στον κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών που ολοκληρώθηκαν το 2001 ήταν να "ψηλώσει" το μνημείο κατά 23 εκατοστά και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Το αγαπημένο αστείο των τουριστών είναι να φωτογραφίζονται «σηκώνοντας» τον Πύργο.


Η Πίζα είναι μια πολύ ζωντανή πόλη. Το Πανεπιστήμιό της ιδρύθηκε το 1343 και υποδέχεται χιλιάδες φοιτητές για σπουδές Νομικής, λογοτεχνίας, γλωσσών, μαθηματικών. Οι δρόμοι είναι πολυσύχναστοι, κυρίως από στίφη τουριστών.
Η πόλη διαθέτει μαγευτικά κτίρια στην τεχνοτροπία της περιοχής της Τοσκάνης, άριστες υποδομές γύρω από το ποτάμι, κλασικά αριστουργήματα και έργα τέχνης. Τα σοκάκια της αποπνέουν μεσαίωνα, τα καταστήματα και οι μπουτίκ της, αντίθετα, είναι στην τελευταία λέξη της μόδας και του σικ.

Και βέβαια, μόλις βγείτε από την Πίζα πέφτετε πάνω στη μοναδική εξοχή της Τοσκάνης, μοναδική στον κόσμο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πίζα πύργος γέρνει ταξίδι πόλη Τοσκάνη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ