Παλιά σφαγεία στη Θεσσαλονίκη - Ξαναγεννιούνται σε χώρο τέχνης [εικόνες] - iefimerida.gr

Παλιά σφαγεία στη Θεσσαλονίκη - Ξαναγεννιούνται σε χώρο τέχνης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι θυμίζουν τα σχέδια για τα σφαγεία στη Θεσσαλονίκη; Το Meatpacking District στη Νέα Υόρκη, ένα πρότζεκτ-μακέτα, που κατέθεσαν αρχιτέκτονες στο MOMA και το οποίο υλοποίησε η κυβέρνηση ώστε να μετατρέψει την περιοχή με τα παλιά σφαγεία σε 'γειτονιά' πολιτισμού και γαστρονομίας.

Αυτό φιλοδοξούν να γίνουν και τα σφαγεία της Θεσσαλονίκης που δεσπόζουν στο λιμάνι. Μια νέα εστία πολιτισμού και δράσεων για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Παλιά σφαγεία στη Θεσσαλονίκη - Ξαναγεννιούνται σε χώρο τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της πόλης, δίπλα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού. Χτισμένο το 1896, λειτουργούσε έως το 1988. μοναδική παύση απο τα 'καθήκοντά' του, την περίοδο 1978-1980 όταν έκλεισε προσωρινά, προκειμένου να επισκευαστούν ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1978.
Το 1994 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα.

Παλιά σφαγεία στη Θεσσαλονίκη - Ξαναγεννιούνται σε χώρο τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία ArtBOX, και διοργανώνει από τις 13 Δεκεμβρίου 2015 στο σημείο μια σειρά δρωμένων, για μια εκ νέου γνωριμία των πολιτών με τον χώρο.

Το νέο αυτό πρόγραμμα, θα εχει τον τίτλο LABATTOIR, που σημαίνει Σφαγείο στα γαλλικά. Το LABATTOIR θα είναι μια κοινωνικά διαδραστική μηχανή για την παραγωγή πολιτισμού, ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας που απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας, προτείνοντας και εφαρμόζοντας λύσεις και εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον, με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικά, design, μουσική, θέατρο, κινούμενη εικόνα, νέες τεχνολογίες, επιστήμη, εκπαίδευση, κοινωνική πολιτική, πολιτιστική παραγωγή, δημιουργική οικονομία, αγορά.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, ενώ για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται δήλωση συμμετοχής στη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου 2313 318213

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σφαγεια Θεσσαλονίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ