Τι λένε οι Γερμανοί για την νίκη της Λεπέν -Τρέμουν την αποσταθεροποίηση της Γαλλίας

Οι Γερμανοί δεν ήταν προετοιμασμένοι για τέτοια άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η οποία ήρθε πρώτη στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής.


Το μόνο που ήξεραν οι Γερμανοί από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ήταν οι κραυγές της Μαρίν Λεπέν, στις αρχές Οκτωβρίου 2015, ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. Εκεί αποκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ «αντι-καγκελάριο της Γερμανίας και διοικητή της επαρχίας της Γαλλίας».
Η βίαιη αυτή επίθεση είχε προκαλέσει αίσθηση στη Γερμανία που είναι συνηθισμένη σε πιο ήπιο πολιτικό διάλογο. Το σοκ των εκλογών της περασμένης Κυριακής ανάγκασε πολλούς Γερμανούς πολιτικούς, παρότι δεν το συνηθίζουν, να κάνουν δημόσιες δηλώσεις. «Πρέπει η Γαλλία να σταματήσει το Εθνικό Μέτωπο», δήλωσε στο ραδιόφωνο ο βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, Andreas Jung. Οι εκλογές στη Γαλλία πρέπει να είναι «ένα ρολόι ξυπνητήρι για όλες τις δημοκρατίες στην Ευρώπη», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Στο Βερολίνο, η πολιτική τάξη φοβάται ότι ο βασικός εταίρος της Γερμανίας στην Ευρώπη θα αποσταθεροποιηθεί, όπως εξηγεί η Claudia Major, ερευνήτρια στο Ινστιτούρο SWP.
«Ποιά είναι τα επόμενα βήματα ενός προέδρου, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπέστη μια τέτοια εκλογική ήττα; Οι γερμανοί ανησυχούν επίσης γιατί τα παραδοσιακά κόμματα είναι ανίκανα να βρουν μια κοινή απάντηση στην απειλή που αποτελεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Οι Γερμανοί ανησυχούν για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Γαλλία. Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ήρθε την ίδια στιγμή με την άνοδο του ακραίου κόμματος στην Πολωνία και αυτό μεγαλώνει τις γερμανικές ανησυχίες», σχολιάζει η Claire Demesmay, ερευνήτρια στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP).
Η Γερμανία απέφυγε επιμελώς να εγείρει απαιτήσεις απέναντι στη Γαλλία, είτε για την κρίση του ευρώ, είτε για τους πρόσφυγες, όλους τους τελευταίους μήνες, ώστε να μη δώσει νέα επιχειρήματα στην Μαρίν Λεπέν. Αλλά και το Παρίσι, από την πλευρά του, απέφυγε να πάρει τολμηρά θέση απέναντι σε αυτά τα προβλήματα για να μην ανοίξει θέματα στη γαλλο-γερμανική συμμαχία. Ακόμη και η πολεμική εκστρατεία της Γαλλίας εναντίον των τζιχαντιστών, η οποία θα κοστίσει στον ήδη προβληματικό γαλλικό προϋπολογισμό, δεν εθίγη από καμία πλευρά.
«Ολοι ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης. Η Γαλλία θεωρείται από τη Γερμανία ως στρατηγικός εταίρος για την έξοδο από την κρίση. Αλλά η ευρωπαϊκή κατάσταση θα επιδεινωθεί αν ο φόβος της Μαρίν Λεπέν συνεχίσει να επηρεάζει τον πολιτικό διάλογο στη Γαλλία», δηλώνει η Claire Demesmay στην Liberation.

Ας σημειωθεί ότι και η Γερμανία έχει το δικό της ακροδεξιό πρόβλημα. Είναι το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), δημαγωγικό, αντι-ευρωπαϊκό, με θέσεις εντελώς παρόμοιες με αυτές του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Τα ποσοστά του προς το παρόν είναι κάτω από το 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανοί Γαλλία ακροδεξιό κόμμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ