Η Έφη Μουρίκη μιλάει για τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» στο iefimerida.gr [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Έφη Μουρίκη μιλάει για τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» στο iefimerida.gr [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον συγκλονιστικό μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» παρουσιάζει η Έφη Μουρίκη στο θέατρο «Χώρα» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Ο σκηνοθέτης, χαρακτηρίζει την ηρωΐδα σαν έναν... κωμικοτραγικό κλόουν, έναν άνθρωπο που ακροβατεί από το λογικό στο παράλογο, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Η Έφη Μουρίκη μιλάει για τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» στο iefimerida.gr [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ηρωίδα δίνει μάθημα ζωής και ο μονόλογος του Ατάιντε αποδεικνύεται προφητικός και επίκαιρος. Μία γυναίκα με ανάγκη να αγαπηθεί και να αγαπήσει με την Έφη Μουρίκη στον απαιτητικό ρόλο.
«Η δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μία δασκάλα που έχει το πάθος να ζήσει τη ζωή με αποτέλεσμα να τοποθετεί την έδρα της στον κόσμο των παιδιών, των τρελών και στα όνειρα των ενηλίκων. Έτσι, ζει ταυτόχρονα πολλές φανταστικές ζωές μέσα σε επινοημένους κόσμους. Επειδή φοβάται πώς θα πέσει στα βάθη της φαντασίας και θα γίνει φανταστικό όν, εκφράζει τις σκέψεις της μεγαλόφωνα. Η διδασκαλία της Δεσποινίδος Μαργαρίτας είναι ένα μέσο σωτηρίας. Ένας τρόπος ζωής. Διδάσκει για να μπορεί να αντέξει, παίζοντας ταυτόχρονα δύο ρόλους, του θύτη και του θύματος».

Στο μονόλογο πρέπει να κάνεις 'συμπαίχτη' σου τον θεατή

To έργο, είναι δυνατός μονόλογος, έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία και αποτελεί την πλέον μεγάλη του Βραζιλιάνου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έγραψε ακόμη 23 ακόμη. Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί την παράσταση, με μια τεράστια επιτυχία σε μονόλογο, στις αποσκευές του την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου». Άραγε αυτό αποτελεί ασφάλεια ή ανασφάλεια, για αναμενόμενες συγκρίσεις των δυο παραστάσεων. «Η θεατρική γνώση του Πέτρου Ζούλια είναι από μόνη της ασφάλεια για τους ηθοποιούς που περνούν από τα χέρια του. Ο μονόλογος «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» είναι μία από τις επιτυχίες του, γιατί η πορεία του στο Ελληνικό θέατρο απαριθμεί παραστάσεις υψηλής αισθητικής. Από την άλλη μεριά η αγωνία μου δεν είναι αν θα συγκριθώ με κάποιον άλλον, αλλά πόσο εγώ θα μπορέσω να αποδώσω σωστά, ένα τόσο σπουδαίο κείμενο».

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό θέατρο έχει στραφεί στους μονολόγους, πιθανόν και λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής. Ποια όμως είναι η ανησυχία του ηθοποιού που είναι μόνος πάνω στη σκηνή; «Επειδή δεν υπάρχουν 'συμπαίκτες' επί σκηνής, η δυσκολία έγκειται στο να κάνεις συμπαίκτη το κοινό για να μπορέσει να ταξιδέψει μαζί σου».
Η Έφη Μουρίκη δηλώνει φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, που παρ όλες τις δυσκολίες των καιρών προσπαθεί να τα βλέπει όλα καλύτερα. Αν και βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων καθημερινά, προσπαθεί να διατηρεί μια ισορροπία στην καθημερινότητα της. «Οι εξελίξεις είναι αστραπιαίες πλέον και η δυστυχία που κουβαλούν μαζί τους, είναι τσουνάμι απογοήτευσης που δεν μπορεί να μην επηρεάζει τους πάντες. Προσπαθώ αυτό να μην με επηρεάζει. Πάντα έμπαινα και θα μπαίνω στο μετρό».

Η παράσταση

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με την Εφη Μουρίκη
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ Aμοργού 20 Κυψέλη τηλ. 210.8611200
Από 14 Δεκεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.00μμ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ