Σαν Σήμερα, 8 Δεκεμβρίου –Τα σημαντικότερα γεγονότα [εικόνες]

Ποια τα πιο σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν και σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο;

1660

Για πρώτη φορά εμφανίζεται γυναίκα ηθοποιός επί σκηνής σε αγγλικό θέατρο. Η Μάργκαρετ Χιούζ ή η Αν Μάρσαλ υποδύεται την Δυσιδόμνα στον Οθέλο του Σαίξπηρ.

1864


Γεννιέται η σπουδαία Γαλλίδα γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ. Θα πεθάνει το 1943 στο Βοκλύζ της Γαλλίας μετά από δεκαετίες εγκλεισμού σε ψυχιατρικές κλινικές.

1911


Ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός, γεννιέται στην Αρκαδία. Έργο του η συλλογή ποιημάτων «Αμοργός» και δεκάδες τραγούδια.

1922


Ο διάσημος ζωγράφος Λούσιαν Φρόιντ γεννιέται στο Βερολίνο.

1927
Τα τρία διαφορετικά ιδρύματα που είχε δημιουργήσει ο αμερικανός φιλάνθρωπος Ρόμπερτ Βρούκινγκς ενώνονται και σχηματίζουν το μέχρι τώρα γνωστό ίδρυμα Μπρούκινγκς (Brookings Institution)

1941
ΗΠΑ και Βρετανία κυρήττουν, μετά και από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τον πόλεμο ενάντια στην Ιαπωνία.

1943


Έρχεται στην ζωή ο Τζιμ Μόρισον, γνωστός τραγουδιστής των Doors στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

1957


Γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής Φιλ Κόλινς στο Λονδίνο.

1966


Το ελληνικό πλοίο «Ηράκλειο» βυθίζεται στην περιοχή Φαλκονέρα (ακατοίκητη βραχονησίδα) προκαλώντας τον θάνατο 273 ανθρώπων.

1969
Ένα DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται σ ένα βουνό στην Κερατέα σκοτώνοντας 90 επιβάτες.

1974
Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα αναφορικά με το πολίτευμα της χώρας. 69,2% ψηφίζει υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1980


Δολοφονείται ο τραγουδιστής των «Σκαθαριών» Τζον Λένον, από τον Ντέιβιντ Τσαπμαν, στην Νέα Υόρκη. Λίγες ώρες πριν έχει υπογράψει αυτόγραφο στον δολοφόνο του.

1987
Αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα ποδοσφαίρου Αλιανζα Λίμα πέφτει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Βρίσκουν τον θάνατο 43 άνθρωποι, σώζεται μόνο ο πιλότος.

1987


Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ υπογράφουν το Σύμφωνο για τον Αμοιβαίο Περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των δυο χωρών στην Ουάσινγκτον.

1987


Ένα τεθωρακισμένο του Ισραηλινού στρατού σκοτώνει 4 παλαιστίνιους και δίνει την αφορμή για να ξεκινήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων και Ισραήλ στην εξέγερση που έμεινε γνωστή ως η «Πρώτη Ιντιφάντα».

1991
Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία διαλύουν την ΕΣΣΔ και δημιουργούν την ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών με έδρα το Μινσκ.

2009
Βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης προκαλούν τον θάνατο 127 ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος σαν σήμερα γεγονότα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ