Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αδειάζει τον Φίλη για τον τρόπο επιλογής διευθυντών στα σχολεία - iefimerida.gr

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αδειάζει τον Φίλη για τον τρόπο επιλογής διευθυντών στα σχολεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιρρήσεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε προβλήματα στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εκφράζει μέσω επιστολής του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Αφορμή στάθηκαν τρεις τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας, για τις οποίες δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο κ. Κοστέλο ζητά αναίρεση των διατάξεων για την επιλογή διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η εντύπωση που αποκομίσαμε από τη συνάντηση μαζί σας ήταν πως δεν επρόκειτο να υποβληθούν αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς», σημειώνει η επιστολή και συνεχίζει:

«Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το Μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM».

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε ψηφιστεί πρόσφατα από την Ολομέλεια (άρθρο 46 του ν. «Βοσκήσιμες γαίες κ.λπ.»), για να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η επιλογή νέων, καθώς ο κ. Φίλης τόνισε πως η τοποθέτησή τους θα έπρεπε να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, είχαν προκληθεί αντιδράσεις σχετικά με αυτή, καθώς φαίνεται πως υπήρχε «παραθυράκι» σε ρουσφετολογικές αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις βάσει κομματικών κριτηρίων.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Κοστέλο στην επιστολή του αναφέρει πως η τροπολογία αυτή είναι αντίθετη με την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο Νίκος Φίλης δήλωσε πως στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αναβαθμίσει την Εκπαίδευση. Οπως, τόνισε, στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με τους Θεσμούς και τον ΟΟΣΑ.

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σχέδιο και μεθοδικότητα, προχωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Με τον Εθνικό-Κοινωνικό Διάλογο, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να ξαναγίνει αντικείμενο του δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και ουσιαστικός παράγοντας, προκειμένου η χώρα να περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη», ανέφερε, αρχικά, ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ. Είναι προφανές, όμως, ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αναγκασμένο να νομοθετεί»

«Νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας. Και βεβαίως, με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντέκλαν Κοστέλο θεσμοί εκπαίδευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ