Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] - iefimerida.gr

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η γνωστή Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Krizia, κατά κόσμον Mαριούτσια Μαντέλι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η σχεδιάστρια αισθάνθηκε άσχημα ξαφνικά, ενώ βρισκόταν στην κατοικία της στο Μιλάνο, με τον συνομήλικο σύζυγό της.

«Το καλλιτεχνικό της όνομα το είχε επιλέξει από τους Διαλόγους του Πλάτωνα», γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου Corriere della Sera. Πάντα χαμηλών τόνων και μετρημένη, είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία της αμέσως μετά τις σπουδές της στην Ελβετία, με αδιάκοπη ανοδική πορεία.

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Krizia είναι απλά μια από τις γυναίκες που καθόρισαν την ιταλική μόδα. Εγινε γνωστή από το 1964 όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της για το λαμπερό, σοφιστικέ της στιλ, την τελειομανία της, την απλότητα και τη ζωντάνια της.

Το κορίτσι από το Μπέργκαμο που έφτιαχνε φορέματα για τις κούκλες του, άφησε τη δουλειά της δασκάλας και μπήκε δυναμικά στο χώρο της μόδας. Ενα μικρό διαμέρισμα στο Μιλάνο έγινε το ορμητήριό της. Ξεκινά με φούστες, προχωρά σε φορέματα. Ολα τους χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα. Οι δυσκολίες της χρηματοδότησης στην αρχή ξεπερνιούνται εύκολα. Η επιτυχία της Κrizia είναι απλά αναπόφευκτη.

Πτυχώσεις, έμφαση στους ώμους και η χρήση τυπωμάτων ζώων στις δημιουργίες της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ρούχων της Krizia τα οποία και τα έκαναν επιτυχημένα. Αγνόησε τα πρότυπα, έβαλε ψυχή και έκανε πράξη με τα ρούχα της αυτό που υποστήριζε, ότι δηλαδή «κάθε γυναίκα θα πρέπει να ντύνεται όπως εκείνη θέλει».

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Crazy Krizia

Η Krizia εντυπωσίασε τους πάντες στο 1957 όταν τα μοντέλα της περπάτησαν στην πασαρέλα του SAMIA με μια σειρά με φορέματα με τυπώματα φρούτων. Το εκλεκτό της γούστο και το πρωτοποριακό της στιλ σπα τις παραδοσιακές συμβάσεις και αυτό σύντομα κολλά στο όνομά της το Crazy. Crazy Krizia, Τρελή Krizia. Πάντα ενάντια στο ρεύμα, το 1971 λανσάρει τα καυτά σορτς τα οποία της φέρνουν και το βραβείο Tiberio d'oro.

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Είχε και το δικός της θέρετρο

Η αναζήτηση και η ανατροπή την χαρακτήριζαν, όμως, ως άτομο και όχι μόνο ως σχεδιάστρια. Ετσι, οδηγήθηκε, μοιραία, στο να φτιάξει το δικό της ονειρικό θέρετρο στο νησί Μπαρμπούντα στις βρετανικές δυτικές Ινδίες. Το ανακάλυψε ψάχνοντας το ιδανικό μέρος για διακοπές και κατέληξε να σχεδιάζει τα πάντα, από τα ασημικά μέχρι τις στολές για τις καθαρίστριες. Σταρ από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να απολαύσουν την πολυτελή εκδοχή της απλής ζωής.

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Krizia, η επιχειρηματίας

Υπήρξε και σπουδαία επιχειρηματίας. Με καλούς συμβούλους. Ετσι, δεν άργησε πέρα από τη βασική σειρά, σιγά σιγά να φτιάξει και πολλές άλλες όπως το Kriziababy για παιδιά το Kriziamaglia με τα πλεκτά, το Krizia Uomo για άνδρες, αλλά και το Crazy Krizia που περιελάμβανε κομμάτια τα οποία κατασκευάζονται από πολυτελή και ιδιαίτερα υλικά, όπως δέρμα χελιού, φελλό και δόντια, έχουν περίεργα και καινοτόμα σχέδια και χρώματα μοναδικά. Φυσικά, δεν έλειψαν οι σειρές με γυαλιά, τσάντες, γραβάτες, είδη αρωματοποιίας, έπιπλα κουζίνας και πολλά άλλα.

Τον Ιούνιο του 2014 η εταιρία Krizia Spa είχε πωληθεί σε κινέζους επενδυτές, διατηρώντας, όμως την ιδιοκτησία σειράς ακινήτων.

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Στην δεκαετία του 1990 ο οίκος Krizia, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» είχε κατηγορηθεί για δωροδοκίες, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε πλήρως αθωωτική απόφαση.

Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Πέθανε η Krizia: Η μεγάλη κυρία της ιταλικής μόδας που επέβαλε τα καυτά σορτς [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχεδιάστρια μόδας KRIZIA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ