Ξαφνική στροφή της Γαλλίας: Δεν χρειάζεται να φύγει ο Ασαντ πριν από την πολιτική μετάβαση στη Συρία

Αίσθηση δημιούργησε η δήλωσε του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας ότι δεν χρειάζεται να αποχωρήσει ο Μπασάρ αλ-Ασαντ πριν από την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le progrès de Lyon, ο Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι μια ενωμένη Συρία συνεπάγεται μια πολιτική μετάβαση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει πριν από τη μετάβαση, αλλά χρειάζονται εγγυήσεις για το μέλλον».

Βέβαια, ο Γάλλος υπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι για να είναι πλήρως αποτελεσματική η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, απαιτεί τη σύμπραξη όλων των συριακών δυνάμεων και των περιφερειακών. «Πώς είναι αυτό δυνατόν, όσο ο Άσαντ προεδρεύει, αυτός που διέπραξε τόσες ωμότητες, και αυτός που έχει εναντίον του μεγάλο μέρος του λαού του;», διερωτήθηκε.

Το Παρίσι επιμένει στη συνεργασία των δυτικών δυνάμεων με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτών δεν θα ηγείται ο Σύρος πρόεδρος.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία με τον συριακό στρατό όσο ο Μπασάρ αλ-Ασάντ είναι αρχηγός του. Αλλά από τη στιγμή που υπάρξει μια πολιτική μετάβαση και ο Μπασάρ δεν θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μπορούμε πολύ καλά να συνεργαστούμε με αυτό που θα είναι ο συριακός στρατός. Αλλά σε μια πολιτική μετάβαση που θα λαμβάνει χώρα», είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λοράν Φαμπιούς Μπασάρ Αλ Άσαντ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ