Στην ΟΚΕ η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό-Πως θα υπολογίζεται η Εθνική Σύνταξη - iefimerida.gr

Στην ΟΚΕ η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό-Πως θα υπολογίζεται η Εθνική Σύνταξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης, μοναδικό φορέα επικουρικής ασφάλισης το ΕΤΕΑ, ρήτρα βιωσιμότητας αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και Εθνική Σύνταξη για όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης προβλέπει η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, που έδωσε στους φορείς για διαβούλευση.

Η πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που κατέθεσε για τον διάλογο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής προβλέπει:

-Εξορθολογισμό και όχι οριζόντια μείωση των κύριων συντάξεων
-Υποκατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον κανόνα βιωσιμότητας
-Ενιαίο υπολογισμό συντάξεων με βάση τα έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης και μισθό του εργασιακού βίου. Ειδικότερα, στην πρόταση του υπουργού Εργασίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Εθνική Σύνταξη

Η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους. Η Εθνική σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα είναι ισόποση με το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. θα ισοδυναμεί με ρήτρα ανάπτυξης.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με την βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έτσι ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων.

Ενοποίηση Ταμείων

Πλήρης οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, την εξοικονόμηση πόρων και την καθιέρωση απλών κανόνων που θα επιτρέπουν την γρήγορη έκδοση των συντάξεων. Οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης με ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών. Ο ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων στη βάση 3 παραμέτρων:
1.Μισθός εργασιακού βίου- εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες
2.Ενιαίο ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία ποσοστό αναπλήρωσης
3.Τα έτη ασφάλισης

Επικουρική σύνταξη

Μοναδικός φορέας επικουρικής ασφάλισης το ΕΤΕΑ, υποκατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον κανόνα βιωσιμότητας. Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος θα γίνει μέσω αξιοποίησης των διαθέσιμων των ταμείων, ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, θα επιδιωχθεί η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και ο δραστικός περιορισμός του φαινομένου της «μαύρης εργασίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατρουγκαλος ΟΚΕ συντάξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ