ΗΠΑ: Ψύχωση κατά των Σύρων προσφύγων, όπως έγινε το 1938 με τους Εβραίους [εικόνες] - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Ψύχωση κατά των Σύρων προσφύγων, όπως έγινε το 1938 με τους Εβραίους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι εκτελεστές των επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου να έχουν γαλλική και βελγική υπηκοότητα, οι ΗΠΑ έχουν πάθει ψύχωση εναντίον των Σύρων προσφύγων.

Οι κυβερνήτες 31 Πολιτειών, όλοι Ρεπουμπλικανοί, εκτός ενός, δήλωσαν άρνηση στο να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία με το επιχείρημα ότι εκπροσωπούν μεγάλο κίνδυνο ασφάλειας. Ορισμένοι, μάλιστα, πήραν και συγκεκριμένα μέτρα.
Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έκλεισε ήδη τις πόρτες της Πολιτείας του σε οικογένειες Σύρων που μεταφέρθηκαν στο Κονέκτικατ. Στο Τενεσί, ένας τοπικός πολιτικός δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να συλλάβει και να εκδιώξει όλες τις οικογένειες Σύρων που βρίσκονται ήδη στην Πολιτεία. Και την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν νόμο που παγώνει την υποδοχή προσφύγων της Συρίας ώσπου να το σύστημα ασφαλείας να γίνει πιο σίγουρο. Ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα βάλει βέτο σε αυτή την πρόταση.

ΗΠΑ: Ψύχωση κατά των Σύρων προσφύγων, όπως έγινε το 1938 με τους Εβραίους [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Αλλά και η αμερικανική κοινή γνώμη είναι ελάχιστα θετική απέναντι στους Σύρους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το 53% των Αμερικανών αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες από τη Συρία στη χώρα τους και το 11% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν δεκτοί μόνο οι Σύροι χριστιανοί. Το τελευταίο σημείο το υπερασπίστηκαν οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζεμπ Μπους και ο Τεντ Κρουζ.
Αυτή η συμπεριφορά των Αμερικανών συγκρίνεται, από τους αναλυτές και τους ιστορικούς, με την ξενοφοβία που επέδειξαν, στα τέλη του 1930, όταν έφτασαν στην Αμερική Εβραίοι πρόσφυγες, κυνηγημένοι από τον Χίτλερ. Ο ιστορικός Peter Shulman ανέβασε στο τουίτερ του δημοσκοπήσεις του 1938 και 1939 που έδειχναν ότι οι Εβραίοι πρόσφυγες ήταν τότε ανεπιθύμητοι. Στο ερώτημα τότε αν οι πρόσφυγες από τη Γερμανία και την Αυστρία, οι οποίοι κατέφευγαν στις ΗΠΑ εξαιτίας του ναζισμού, έπρεπε να μείνουν στη χώρα τους, το 67,4% των Αμερικανών απαντούσε «όχι».

ΗΠΑ: Ψύχωση κατά των Σύρων προσφύγων, όπως έγινε το 1938 με τους Εβραίους [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στην εφημερίδα Washington Post, ο ιστορικός Ishaan Tharror εξήγησε ότι όπως συμβαίνει σήμερα με τους Σύρους πρόσφυγες, έτσι και οι Εβραίοι εθωρούντο «φορείς επικίνδυνων ιδεολογιών, ειδικά του κομμουνισμού και της αναρχίας».
Τον Απρίλιο του 1939, οι αμερικανοί πολίτες δεν ήταν ενθουσιώδεις ούτε στην ιδέα να βοηθήσουν τα παιδιά των Εβραίων που διέφευγαν από τη Γερμανία: το 61% πίστευε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έπρεπε να τα φιλοξενήσει στο έδαφός της.

ΗΠΑ: Ψύχωση κατά των Σύρων προσφύγων, όπως έγινε το 1938 με τους Εβραίους [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Αυτή η σκληρότητα των Αμερικανών απέναντι σε παιδιά επαναλήφθηκε στην δήλωση του κυβερνήτη του New Jersey, Chris Christie. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο απάντησε ότι δεν θα κάνει εξαιρέσεις για «τα ορφανά των πέντε ετών» όσο το σύστημα ασφαλείας δεν ενισχύεται.
«Οι καταστάσεις δεν είναι ακριβώς παράλληλες και δεν ισχυρίζομαι ότι είναι. Αλλά έχουμε εμπειρία από κρίσεις τέτοιου είδους. Το παράδειγμα των Εβραίων προσφύγων που διέφευγαν από την Ευρώπη στη δεκαετία του 1930 παραμένει ισχυρό, γιατί ξέρουμε πώς τελείωσε», δήλωσε ο ιστορικός Peter Shulman στο περιοδικό Time.
Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η διαδικασία επιλογής Σύρων προσφύγων είναι πολύ αυστηρή στις ΗΠΑ. Για να γίνει δεκτός ένας Σύρος πρόσφυγας απαιτείται από 18 μήνες ως 2 χρόνια. Οι οικογένειες πρέπει να ελεγχθούν και να δώσουν συνέντευξη σε 5 διαφορετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες: Το Εθνικό Κέντρο αντι-τρομοκρατίας, το FBI, το υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο και την Υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

ΗΠΑ: Ψύχωση κατά των Σύρων προσφύγων, όπως έγινε το 1938 με τους Εβραίους [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ψύχωση Σύροι Εβραίοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ