Ο Λαβρόφ αποκάλυψε ότι θα συναντήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ - iefimerida.gr

Ο Λαβρόφ αποκάλυψε ότι θα συναντήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρώτη διμερή επαφή Ρωσίας-Τουρκίας μετά την κατάρριψη του μαχητικού Su25 από τουρκικά F16 θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κατά την επίσκεψή του στην Λευκωσία θα αποδεχθεί το αίτημα της Αγκυρας και θα συναντήσει τον κ. Τσαβούσογλου για να δει τι έχει να του πει.

«Την επόμενη μέρα του συμβάντος είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο μου και δεν άκουσα κάτι άλλο εκτός από όσα είπε ήδη η Τουρκία. Δικαιολογίες. Τώρα η Τουρκία είναι συνεπής στο να ζητά μια προσωπική συζήτηση, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ δεν θα αρνηθούμε αυτή την πρόταση, θα ακούσουμε τι θέλει να πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ» είπε χαρακτηριστικά και σε ψυχρό τόνο ο κ. Λαβρόφ. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ κατά τις κοινές δηλώσεις που έγιναν με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, απέφυγε να πει περαιτέρω στις κινήσεις της Μόσχας. «Ολα όσα ήταν να ειπωθούν, ειπώθηκαν από τον κύριο Πούτιν και ναι θεωρούμε την πράξη εχθρική και χωρίς να προκληθεί η Τουρκία ενώ το ό, τι έγινε δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των συνηθισμένων πρακτικών. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για το τι θα έπρεπε η Τουρκία να πει ή να κάνει, μπορούν να καταλάβουν και αντιλαμβάνονται καλά το τι πρέπει να κάνουν» σημείωσε.

Ο Λαβρόφ αποκάλυψε ότι θα συναντήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ  | iefimerida.gr 0

Το «καρφί» για την Τουρκία

Επιπλέον ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα εκτιμά «ιδιαιτέρως τη στήριξη της Κύπρου στα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία, όταν η χώρα ενήργησε μονομερώς, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους πριν λίγες μέρες». Ενώ πρόσθεσε καρφώνοντας την Αγκυρα: «Γίνονται προσπάθειες υπονόμευσης ενός πλαισίου στήριξης της Συρίας και φαίνεται πως όταν φτάνουμε σε ένα σημείο κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους Ισλαμιστές».

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την ανησυχία της Κύπρου για την «αδικαιολόγητη κατάρριψη του αεροπλάνου από τις τουρκικές δυνάμεις». Χαρακτήρισε δε την Ρωσία ως στενό φίλο και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι έτοιμη «να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια ανθρωπιστικής φύσεως σε κατάσταση ανάγκης και διαφυγής Ρώσων πολιτών από περιοχές από όπου μπορούμε να βοηθήσουμε».

Ο Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε με τους Αναστασιάδη και Κασουλίδη, ενημερώθηκε για την πορεία του Κυπριακού, ενώ στις συνομιλίες έδωσαν έμφαση στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. «Στη συνάντηση με τον ΠτΔ και με τον ΥΠΕΞ συζητήσαμε για το Κυπριακό και εκφράσαμε τη στήριξη της Ρωσίας για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. Το Σ.Α. θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και να είναι πραγματικά βιώσιμη όταν αυτή βρεθεί» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ αποκάλυψε ότι θα συναντήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ  | iefimerida.gr 1

Κασουλίδης: Υποστηρίζω τη θέση Τσίπρα για τους Έλληνες πιλότους
Στο ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες και έχει να κάνει με τα tweets του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και ο κ. Κασουλίδης μετά από σχετική ερώτηση.
«Υποστηρίζω πλήρως την θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι οι Έλληνες πιλότοι πάντα δείχνουν εγκράτεια όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας και έλπιζα οι Τούρκοι να έδειχναν την ίδια συμπεριφορά» είπε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε: «Εναπόκειται στην Κύπρο να πάρει αποφάσεις και φυσικά όμως πρέπει να πούμε ότι η λύση θα πρέπει να διαβεβαιώνει ότι η ασφάλεια της χώρας θα είναι σε μια εντελώς καινούργια βάση και όταν βρεθεί η λύση τότε τα ΗΕ θα δώσουν τα δικά τους σχόλια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τουρκικό μέσο ενημέρωσης για το ότι ο κ. Λαβρόφ έτυχε ενημέρωσης για το κυπριακό μόνο από τη μια πλευρά, ενώ δεν υπάρχει συνάντηση με αξιωματούχους ούτε στη νεκρή ζώνη, ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι «είμαστε καλά ενήμεροι για τις θέσεις στο κυπριακό και από τις δυο πλευρές ενώ για τη συνάντηση με τον κύριο Ακιντζί αυτή δεν διευθετήθηκε αλλά είμαστε έτοιμοι να διευθετήσουμε μια τέτοια συνάντηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ