«Οι Ψαράδες» του Νιγηριανού Ομπιόμα Τσιγκόζι, από την Κύπρο, στα βραβεία Booker [εικόνες] - iefimerida.gr

«Οι Ψαράδες» του Νιγηριανού Ομπιόμα Τσιγκόζι, από την Κύπρο, στα βραβεία Booker [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Booker 2015. Μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’90.

Η υπόθεση: σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια –ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε– εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και θα γίνει η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων.
Πρόκειται για μια συγκλονιστική αφήγηση με τη φωνή του μικρότερου αδελφού, του Μπέντζαμιν, η οποία γίνεται με εξαιρετική χρήση της γλώσσας από τον Νιγηριανό συγγραφέα. Αναφορές στην αφρικάνικη φύση, στους μύθους και τις δοξασίες της Νιγηρίας, καταγραφή της καθημερινότητας με κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακού και δυτικού τρόπου ζωής.

«Οι Ψαράδες» του Νιγηριανού Ομπιόμα Τσιγκόζι, από την Κύπρο, στα βραβεία Booker [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Διακρίσεις: Βραβείο Financial Times /Oppenheimer - Emerging Voices 2015 • Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker • Στη βραχεία λίστα για τα Βραβεία FT/Oppenheimer • Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του Center For Fiction • Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου • Στη μεγάλη λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της Guardian
Συμπεριλήφθηκε, μεταξύ άλλων, στις λίστες Best of: • New York Times (επιλογές των συντακτών) • American Library Association: Τα πέντε καλύτερα ντεμπούτα της άνοιξης • Financial Times: τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

«Οι Ψαράδες» του Νιγηριανού Ομπιόμα Τσιγκόζι, από την Κύπρο, στα βραβεία Booker [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο συγγραφέας: ο Ομπιόμα Τσιγκόζι γεννήθηκε το 1986 στην πόλη Ακοούρε στη Νοτιοδυτική Νιγηρία. Εχει 11 αδέλφια. Μιλάει τη διάλεκτο Γιορούμπα και αγγλικά. Ως παιδί είχε μαγευτεί από την αρχεοελληνική μυθολογία. Αργότερα αγάπησε επίσης τους Βρετανούς συγγραφείς Ουίλιαμ Σέξπιρ, Τζον Μίλτον και Τζον Μπάνιαν. «Οι ψαράδες» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις με τα αδέλφια του. Αρχισε να το γράφει το 2009 όταν σπούδαζε στην Κύπρο. Στο μεταξύ ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε τον μεγαλύτερο βαθμό στο τμήμα του. Το βιβλίο τελείωσε στις ΗΠΑ το 2012, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του στο Μίσιγκαν στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής. Σήμερα εργάζεται ως βοηθός καθηγητή Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και γράφει το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο «The Falconer».

«Οι Ψαράδες» του Νιγηριανού Ομπιόμα Τσιγκόζι, από την Κύπρο, στα βραβεία Booker [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Έγραψαν γι αυτόν οι New York Times Book Review: «Ο Ομπιόμα μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί ο πιο πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας από την Αφρική… Οι πολιτικοί υπαινιγμοί του μυθιστορήματός του Οι ψαράδες είναι σαφείς, αν και ποτέ δεν υπερτονίζονται… Η αποτύπωση στο έργο του του μυστηρίου και του φόνου, των τρόμων που μπορούν να κατακλύσουν το ανθρώπινο μυαλό, των χρωμάτων της ζωής στην Αφρική —τα πολύχρωμα υφάσματα και τα κατάφορτα δέντρα—, καθώς και η ικανότητά του να δημιουργεί δραματική ένταση σε τούτη την εξόχως ανθρώπινη αφρικανική ιστορία καθιστούν τον Obioma πραγματικό διάδοχο του Τσινούα Ατσέμπε».

Το μυθιστόρημα
«Οι Ψαράδες», του Ομπιόμα Τσιγκόζι
Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 384
Τιμή: 16,60 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ομπιόμα Τσιγκόζι λογοτεχνία Νιγηρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ