Η Τουρκία δεν αφήνει τα ρωσικά πλοία να περάσουν τον Βόσπορο [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Τουρκία δεν αφήνει τα ρωσικά πλοία να περάσουν τον Βόσπορο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο σοβαρό «επεισόδιο» στη διαμάχη Ρωσίας - Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τα τουρκικά F-16 και τα αντίποινα που ανακοίνωσε η Μόσχα εις βάρος της Αγκυρας.

Δεκάδες ρωσικά εμπορικά πλοία έχει αναφερθεί ότι περιμένουν επί ώρες στην είσοδο των Στενών του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως για να περάσουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και από εκεί στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι τουρκικές Αρχές παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και εμποδίζουν τα ρωσικά πλοία από το να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου. Ως αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές, δεκάδες ρωσικά πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στην αρχή των Στενών, στον Εύξεινο Πόντο.

Η Τουρκία δεν αφήνει τα ρωσικά πλοία να περάσουν τον Βόσπορο [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Με κόκκινο χρώμα τα Στενά του Βοσπόρου και με κίτρινο τα Στενά των Δαρδανελίων

Μάλιστα, ήρθε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που δείχνει τα ρωσικά πλοία να περιμένουν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η γνησιότητά του.

«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τη δίοδο των ρωσικών πλοίων προς τη Συρία», υποστηρίζει, πάντως, ο Βίκτορ Κραβτσένκο, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αυτό θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Συνθήκης του Μοντρέ, μια Συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπογράφτηκε το 1936, αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία, με οποιοδήποτε είδος φορτίου».

Οσον αφορά τα πολεμικά πλοία, εν καιρώ ειρήνης η Τουρκία «πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοίων από όλες τις χώρες». Σε καιρό πολέμου, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη, η διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου είναι πλήρως στη δικαιοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ