Ευεργετική η ασπιρίνη στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου η ασπιρίνη, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών και Αυστραλών επιστημόνων

Η λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συνήθως γίνεται με σκοπό να αποτραπούν εγκεφαλικά και εμφράγματα, μειώνει τελικά και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν 876 άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο Lynch, μία κληρονομική πάθηση που όσοι πάσχουν από αυτήν έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", όπου και σύμφωνα με αυτήν, μετά από 5 χρόνια διαπιστώθηκε πως ο αριθμός αυτών που λάμβαναν ασπιρίνη και προσεβλήθησαν από καρκίνο ήταν μικρότερος από αυτόν που δεν λάμβαναν.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η ασπιρίνη μειώνει τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το ένα τρίτο. Η προστατευτική δράση της πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι καταστέλλει ένα ένζυμο (COX-2) που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Η ανακάλυψη αυτή, ενδυναμώνει και άλλο τον ρόλο της ασπιρίνης, ως προληπτικού φαρμάκου, και για την συγκεκριμένη ασθένεια.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει εμφανιστεί και σε προηγούμενες έρευνες, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για ορισμένους ανθρώπους, η ασπιρίνη, μπορεί να αποδεχτεί πραγματικά επικίνδυνη για ορισμένους ανθρώπους, όπως το να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι και το εντερικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ