Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ξενάγησή του στο μουσείο του Ολοκαυτώματος και μια δήλωση με την οποία εκφράζει τον σεβασμό του στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδείας, άρχισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».

Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού.

Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην αίθουσα μνήμης του μουσείου του Ολοκαυτώματος

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Στο Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας -Επισκέφθηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Την ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ συμφώνησαν Τσίπρας-Νετανιάχου

Την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, που οι ίδιοι οι δύο πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν ως στρατηγική, αλλά παράλληλα, εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογία.

Μετά τη σύντομη, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στη δήλωσή του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία, ωστόσο προσέθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και είπε ότι θα ενθαρρύνει ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά φιλία, την οποία θα αναπτύξουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και διαρκή εταιρική στρατηγική σχέση, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη θετική ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σε τροχιά στρατηγικής συνεργασίας. Ωστόσο, προσέθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε και σε άλλους τομείς και να τους αναπτύξουμε, όπως ο τουρισμός, η έρευνα, η τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, οι θαλάσσιες μεταφορές και η συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων.

Ένα κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα και την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων αυτών των τομέων, είπε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διακυβερνητική συνεργασία, και τον Ιανουάριο του 2016 να υπάρξει συνάντηση για τα θέματα αυτά, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και αμέσως μετά -την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας- να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ, κατά πάσα πιθανότητα στη Λευκωσία. Στόχος επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να δούμε επί τάπητος πού θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, πρακτικά βήματα, ώστε να μην μείνουν στα χαρτιά όλα αυτά.

Επίσης στην συνάντηση έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και να εμποδίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του τζιχαντισμού, αλλά και να ενθαρρύνουμε τον διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, τόνισε.

Για τη συζήτηση σχετικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε με προσοχή τις απόψεις του κ. Νετανιάχου και του τόνισε, προσέθεσε, «ως φίλος και εταίρος», πόσο μας ανησυχεί και μας προβληματίζει το κλίμα έντασης. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στη βία και την τρομοκρατία, αλλά και σε εκδηλώσεις βίας από την άλλη που έχουν ως θύματα αμάχους.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο Παλαιστινιακό, ώστε να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου για ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε τέλος ότι βρίσκεται σε έναν ιστορικό τόπο, όπου συναντιέται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών εθνών και θρησκειών, που ήταν πάντα τόπος συμβίωσης και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι ανάγκη, είπε ο πρωθυπουργός, να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής, την ειρηνική συμβίωση θρησκειών και πολιτισμών. Θέλουμε να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο, είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας, η ειρήνη αντί του φόβου και της επιθετικότητας στο διαφορετικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ