Ξαφνικά Νταβούτογλου και Ερντογάν ρίχνουν τους τόνους: Φιλική χώρα η Ρωσία -Δεν θέλουμε κλιμάκωση

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «γειτονική και φιλική χώρα».

Μάλιστα υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει «πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Αγκυρα δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία. «Δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.

Υποστήριξε δε πως οι «δίαυλοι επικοινωνίας» με τη Ρωσία παραμένουν ανοικτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα. Ωστόσο ο Νταβούτογλου έκανε και πάλι λόγο για «παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου» από το ρωσικό μαχητικό και τόνισε πως «επιθέσεις εναντίον των Τουρκμένων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους».

Στο ίδιο κλίμα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τόνισε ότι «δεν θέλει κλιμάκωση».«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση. Εμείς απλά υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια και τα δικαιώματα των αδελφών μας», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι η πολιτική της Τουρκίας στο συριακό δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αχμέντ Νταβούτογλου ΡΩΣΙΑ Τουρκία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ