Εκτελέστηκε με ενδοφλέβια ένεση θανατοποινίτης στο Τέξας - ο 12ος φέτος - iefimerida.gr

Εκτελέστηκε με ενδοφλέβια ένεση θανατοποινίτης στο Τέξας - ο 12ος φέτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζει το σερί των εκτελέσεων θανατοποινιτών η πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ, αφού χτες προχώρησε στην εκτέλεση του Φρανκ Γκαρσία, ο οποίος κατηγορούνταν για το φόνο, το 2001, της συζύγου του και ενός αστυνομικού.

Ο 39χρονος Γκαρσία είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το Φεβρουάριο του 2002 και όλες οι εφέσεις του είχαν απορριφθή. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε 10 λεπτά μετά τη χορήγηση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος χημικών ουσιών σε μια φυλακή στην πόλη Χάντσβιλ. Η εκτέλεσή του ήταν η 12η εφέτος στο Τέξας και η 39η στις ΗΠΑ.

Έκκληση για αναβολή της εκτέλεσης άλλου θανατοποινίτη

Στο μεταξύ δεκαοκτώ εκλεγμένοι, εν ενεργεία και πρώην πολιτικοί, πρώην εισαγγελείς και δικαστές, περιλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη του Τέξας Μαρκ Ουάιτ, ζήτησαν χθες, σε ανοικτή κοινή τους επιστολή, από τον κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι να καθυστερήσει τη εκτέλεση ενός άλλου θανατοποινίτη, του Χανκ Σκίνερ -ο οποίος δηλώνει αθώος- προκειμένου να γίνουν εξετάσεις βάσει του γενετικού του υλικού (DNA).

Ο 48χρονος σήμερα Σκίνερ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την τριπλή δολοφονία της κοπέλας του, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, και των δύο γιων της, που μαχαιρώθηκαν, εν έτει 1993. Η εκτέλεσή του είναι προγραμματισμένη για την 9η Νοεμβρίου.

«Το να εκτελεστεί ο κ. Σκίνερ χωρίς να εξεταστούν όλα τα στοιχεία θα κατεδείκνυε αδιαφορία από μέρους των αρχών στην πιθανότητα σφάλματος σε αυτή την υπόθεση και θα υπέσκαπτε χωρίς λόγο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στο Τέξας», ανέφερε η επιστολή προς τον Πέρι, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές το 2012.

Οι υπογράφοντες επισήμαναν την περίπτωση της αθώωσης του Μάικλ Μόρτον αυτό τον μήνα χάρη σε εξετάσεις του DNA του, έπειτα από 25 χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος.

Αναφέρουν επίσης ότι δημοσκοπήσεις «καταδεικνύουν πως το 85% των τεξανών συμφωνούν οι κρατούμενοι να έχουν ευρεία πρόσβαση σε εξετάσεις DNA».

Το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεση του Σκίνερ τρία τέταρτα της ώρας πριν θανατωθεί, ενώ τον Μάρτιο του επέτρεψε να προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο το οποίο θα εκαλείτο να κρίνει εάν έπρεπε να γίνουν εξετάσεις του DNA του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ