Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας -Η Αγκυρα συγκαλεί εκτάκτως το ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας -Η Αγκυρα συγκαλεί εκτάκτως το ΝΑΤΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της «πολύ σοβαρό επεισόδιο». Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν απότομα σήμερα, ενώ αύριο ο Λαβρόφ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αγκυρα.


Από την πλευρά της η τουρκική αεροπορία εξήγησε ότι δύο ρωσικά αεροπλάνα παραβίασαν πολλές φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκίας πριν ληφθεί η απόφαση να καταρριφθεί το ένα. Αλλά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε ότι το καταρριφθέν Su-24 δεν βγήκε ποτέ από τον εναέριο χώρο της Συρίας και ότι έχει τη δυνατότητα να το αποδείξει.
H Αγκυρα πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, καθώς και τον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ΝΑΤΟ απάντησε αμέσως ότι μια έκτακτη σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τρίτη «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας».
Πρόκειται για μια κακή στιγμή για τη Ρωσία αφού ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμενόταν στην Τουρκία την Τετάρτη αλλά ακύρωσε την επίσκεψη. Το θέμα των συναντήσεων είναι η Συρία, η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Κύπρος, στο πλαίσιο του ρωσο-τουρκικού συμβουλίου σε ανώτατο επίπεδο.
Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία, τα ατυχήματα στα σύνορα πολλαπλασιάστηκαν μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας. Δύο φορές ήδη τουρκικά πολεμικά καταδίωξαν στρατιωτικά αεροπλάνα της Ρωσίας τα οποία είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο. Σε μια από τις δύο περιπτώσεις, η Μόσχα είχε επικαλεστεί «κακές μετεωρολογικές συνθήκες». Ο τουρκικός στρατός έχει επίσης καταρρίψει, στις 16 Οκτωβρίου, ένα ρωσικό drone, το οποίο είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ Τουρκία σημείο μηδέν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ