Στα θύματα της τρομοκρατίας και τον Χελμουτ Σμιτ αφιερωμένη η Έναρξη της Συνόδου στο Στρασβούργο

«Εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χρησιμοποιώντας τη φράση του Καμί που συχνά χρησιμοποιούσε ο αποθανόντας Γερμανός πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ.

«Η ασφάλεια πρέπει να είναι οργανωμένη, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την ελευθερία μας να περιοριστεί από εκείνους που θέλουν να μας φοβίσουν», προσέθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι οι βίαιες επιθέσεις στη Γαλλία πριν από δέκα ημέρες στόχευαν και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας παντού, συμπεριλαμβανομένων του Μάλι, της Συρίας και του Ιράκ.

Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας

«Ο καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος πέθανε στις 10 Νοεμβρίου, συνεργάστηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ 'Εστέν, και έθεσαν τα θεμέλια για το ευρώ και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η ευθύτητα του κ. Σμιτ, η ηθική πνευματική λαμπρότητα, και η αναλυτική του δεινότητα ήταν μοναδικά χαρίσματα. Ηγήθηκε της Γερμανίας με αυτοπεποίθηση σε δύσκολες εθνικές και παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες» επεσήμανε ο Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Προεδρία του Συμβουλίου την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 8:30 πμ ώρα Γαλλίας, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν, και θα τοποθετηθούν ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 20ης Νοεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ