Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες] - iefimerida.gr

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα κτίριο που προκαλούσε αρκετό προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός. Εκεί ήταν το αρχηγείο της Στάζι.

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τώρα, η Γερμανία αποφάσισε να το αξιοποιήσει, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως προσωρινό καταφύγιο για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα. Περίπου 465 Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, που ζητούν άσυλο, μεταφέρθηκαν στο κτίριο όπου την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου έδρευε η μυστική υπηρεσία που προκαλούσε το μεγαλύτερο φόβο.

Από αυτό το μουντό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου ο Μάρκους Βολφ, ο «άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» όπως ήταν γνωστός καθώς η δυτική κατασκοπεία δεν γνώριζε πώς ήταν εμφανισιακά, συντόνιζε το δίκτυο των πληροφοριοδοτών.

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τώρα, κρεβάτια μεταφέρθηκαν στα γραφεία όπου κάποτε καταστρώνονταν κατασκοπευτικά σχέδια, καθώς η Γερμανία πασχίζει να στεγάσει τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων- περίπου 800.000- την ώρα που ο χειμώνας κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Το πλάνο, σύμφωνα με τηνTelegraph, είναι να μεταφερθούν στο πρώην αρχηγείο της Στάζι συνολικά 900 πρόσφυγες, που θα κοιμούνται ανά έξι σε κάθε γραφείο. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό άσυλο για έως τρεις μήνες, παρόλα αυτά όμως το μουσείο που υπάρχει στις ίδιες εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μετά από την πτώση του Βερολίνου, το τεράστιο συγκρότημα είχε μείνει σε γενικές γραμμές αχρησιμοποίητο, αν και είχε στεγάσει προσωρινά τα γραφεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, στη δεκαετία του '90.

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει, στο Βερολίνο έχουν ήδη μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα προσφύγων και άλλοι χώροι, όπως γυμναστήρια και δημόσιες αίθουσες. Επίσης, κάποιοι έχουν μεταφερθεί στα υπόστεγα του αχρησιμοποίητου από την εποχή των Ναζί αεροδρομίου Τέμπελχοφ.

Το αρχηγείο της Στάζι ανοίγει ξανά- Μετατράπηκε σε προσωρινό άσυλο προσφύγων [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Στάζι πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ