Μετά τις επιθέσεις, οι διανοούμενοι προτείνουν πώς να απαντήσουμε στην τρομοκρατία

Ιδέες για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τους σκοτεινούς καιρούς στους οποίους ζούμε, σκέψεις για να αντισταθούμε στον τρόμο και στην απόγνωση, αναλύσεις, ενίοτε αντιφατικές, για να αντισταθούμε στον πανικό και στα κλισέ εκφέρουν διανοούμενοι και φιλόσοφοι σε όλο τον κόσμο.

Αν η απάντηση στις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Σεπτεμβρίου στη Γαλλία είναι ως σήμερα αστυνομική, δικαστική και στρατιωτική, πρέπει επειγόντως να γίνει ηθική και πολιτισμική, λένε δεκάδες διανοούμενοι με άρθρα τους σε όλο τον κόσμο.
Ο αμερικανός πανεπιστημιακός Mark Lilla, ο οποίος γνωρίζει καλά το μποέμ Παρίσι όπου έζησε, εξηγεί ότι η Γαλλία πρέπει να θάψει την αυταπάτη ότι η Ευρώπη δεν θα έχει σύνορα ούτε έθνη-κράτη.
Η Ολλανδο-σομαλή συγγραφέας Ayaan Hirsi Ali συμφωνεί και εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να πάψει να αφήνει «τον κίνδυνο του ισλαμικού εξτρεμισμού» να κάνει μετάσταση και να εξαπλώνεται χάρη στα κενά του Σένγκεν.
Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Χάμπερμας προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της. Εκτιμά ότι αντί να «θυσιάσει» τις δημοκρατικές αξίες «στο βωμό της ασφάλειας», η Γαλλία αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να θεραπεύσουν την «κοινωνική παθολογία» της νέας γενιάς που βρίσκεται σε αδράνεια και βυθίζεται στον τζιχαντισμό.
Οι φιλόσοφοι Pascal Engel και Claudine Tiercelin αναλύουν ότι η Δημοκρατία έχει δυνατότητες πνευματικότητας και δεν πρέπει να βυθιστεί στις κοινότοπες εικόνες και ιδέες.
Ο ιστορικός Marcel Gauchet εκτιμά ότι η δριμύα επανεμφάνιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού εξηγείται από την παγκοσμιοποίηση της θρησκείας που βοηθά την εξάπλωσή της.
Ο αμερικανός φιλόσοφος Michael Walzer πιστεύει από την πλευρά του ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας «ιδεολογικός πόλεμος» εναντίον του φανατικού ισλαμισμού. Ο Γάλλος φιλόσοφος Frédéric Gros πιστεύει ότι πρέπει να πολεμήσουμε «τις λογικές του φόβου και του μίσους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρομοκρατία διανοούμενοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ