Η Ρωσία θέτει διλήμματα στη Δύση: Αν θέλετε συμμαχία κατά του ISIS, αφήστε τον Ασαντ στην εξουσία - iefimerida.gr

Η Ρωσία θέτει διλήμματα στη Δύση: Αν θέλετε συμμαχία κατά του ISIS, αφήστε τον Ασαντ στην εξουσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να συνεργαστούν με τις γαλλικές, στις επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν οι διαφορές Δύσης και Ρωσίας στο θέμα.

Αυτό φρόντισε να το ξεκαθαρίσει και ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του την Τετάρτη, στις οποίες κάλεσε τη Δύση να εγκαταλείψει την απαίτηση για πολιτική έξοδο του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, αν επιθυμεί απόλυτη διεθνή συμμαχία ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πολιτικό μέλλον του Ασαντ, μετά από τις συζητήσεις στη Βιέννη, αλλά σημείωσε ότι ανίχνευσε μία αλλαγή στη στάση των χωρών της Δύσης, μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο ρωσικό αεροσκάφος.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί βασική διαφωνία ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, με το Κρεμλίνο να τονίζει ότι μόνο ο λαός της Συρίας μπορεί να αποφασίσει αν ο Ασαντ θα φύγει από την εξουσία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν την απομάκρυνσή του κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου στη χώρα.

«Ελπίζω ότι η αλλαγή στη στάση των δυτικών εταίρων μας, που δυστυχώς έγινε μόνο ως αποτέλεσμα απαίσιων πράξεων τρομοκρατίας, θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Δύσης. Η στάση ότι η πραγματική μάχη με το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνει ξεκάθαρη η μοίρα του Ασαντ, πρέπει να μπει στην άκρη», τόνισε ο Λαβρόφ.

Κατά τη γνώμη μου, συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «είναι απλά μη αποδεκτό να μπαίνουν τέτοιες προϋποθέσεις προκειμένου να ενωθούμε απέναντι στους τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ