Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα: Είχαμε αραβική άνοιξη, τώρα έχουμε αραβικό χειμώνα - iefimerida.gr

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα: Είχαμε αραβική άνοιξη, τώρα έχουμε αραβικό χειμώνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έφτασε στην Αθήνα Τρίτη βράδυ λίγα 24ωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και πρωί Τετάρτης υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους στο Κυκλαδικό Μουσείο, με αφορμή την ανοιχτή για το κοινό συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, αλλά και την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ένας καλός γιος».

Λευκό πόλο μπλουζάκι, μπλε slim κοστούμι και μαύρα παπούτσια για τον εκπρόσωπο της γαλλικής διανόησης Πασκάλ Μπρυκνέρ, αλλά και χαμογελαστά γαλάζια μάτια προς τους φωτογράφους που επί ώρα αναζητούσαν ένα βλέμμα του.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα: Είχαμε αραβική άνοιξη, τώρα έχουμε αραβικό χειμώνα | iefimerida.gr 0


Φωτογραφία στη βεράντα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

«Γεια σας!» στα ελληνικά, ήταν η πρώτη λέξη του Γάλλου φιλοσόφου κατά την άφιξη του στον τόπο του ραντεβού.

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτό που έγινε, ήταν η φράση του στην ερώτηση για την επόμενη μέρα στη Γαλλία. «Τώρα πια ξυπνάμε και νομίζουμε ότι κάτι θα συμβεί. Πρέπει να σκοτώσουμε το τέρας ανάμεσα σε Ιρακ και Συρία και να μείνουμε προσηλωμένοι στο να καταρρίψουμε τον εχθρό».

Ο Πασκαλ Μπρυκνερ σημείωσε ότι με αφορμή το μακελειό, Κάμερον και Πούτιν άρχισαν να μιλάνε, γιατί πλέον υπάρχει κοινός εχθρός.

«Δεν υπάρχει γιατί. Η ύπαρξη μας και μόνο είναι σκάνδαλο» τονίζει «Θέλουν να μας σκοτώσουν επειδή και μόνο υπάρχουμε». «Αυτο που εγινε στο Παρίσι, ηταν η νίκη του θανάτου, γιατι τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι. Όλοι οσοι εκφράζουν τη ζωή και απολαμβάνουν την ύπαρξη τους. Οι Τζιχαντιστές παλεύουν εναντίον της ελευθερίας. Η ελευθερία για αυτούς είναι το πρόσωπο του κακού».

Είναι επικίνδυνο να πιστεύεις ότι παίρνεις διαταγές από το Θεό. Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι ιερείς

Υπάρχει ένα ρίσκο, λέει, μιας και πιστεύει ότι το να προστατεύεις τη δημοκρατία πολλές φορές την καταστρέφεις. Αυτό είναι η παγίδα της τρομοκρατίας και αυτό είναι και μια πρόκληση που η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει. «Είναι η επιστροφή του Χαλιφάτου, λένε. Οι Τζιχαντιστές είναι το πρόσωπο του Φασιστικού κινήματος του 21ου αιώνα. Όπως έλεγε και ο Φράνκο -Viva La Muerte- Ζήτω ο θάνατος-. Θέλουν να σκοτώνουν για να επιτύχουν την έλευση της τελευταίας εντολής. Γι' αυτούς η ζωή είναι ένα ατύχημα, ενώ ο θάνατος αποθέωση».

Αναφερόμενος στους Άραβες δεύτερης γενιάς που ζουν στο Παρίσι, ειδικά τους νέους, που ξυπνούν ένα πρωί και φεύγουν για Συρία, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, θυμήθηκε μια κουβέντα του με έναν ψυχίατρο το περασμένο Σάββατο που του επεσήμανε το εξής. Τα παιδιά είναι όλη μέρα στο Internet, συνομιλούν με Τζιχαντιστες, τους προσφέρουν απάντηση και υποσχέσεις για το πώς θα ζήσουν αύριο και τα παιδιά, τους ακολουθούν το επόμενο πρωί. Με αυτό τον τρόπο προσηλυτίζουν Άραβες αλλά και Ευρωπαίους. Είναι μάστορες στα νέα Μέσα. Σκοτώνουν χωρίς σκέψη γιατί λένε ότι φτάνει το τέλος και υπακούν τον Αλαχ. «Είναι επικίνδυνο να πιστεύεις ότι παίρνεις διαταγές από το Θεό. Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι ιερείς», καταλήγει.

Με το να προστατεύεις τη δημοκρατία πολλές φορές την καταστρέφεις

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα: Είχαμε αραβική άνοιξη, τώρα έχουμε αραβικό χειμώνα | iefimerida.gr 1

Μήπως τελικά όλη η αναστάτωση στη Μεσόγειο, τα τραγικά γεγονότα και ο πόλεμος στη Συρία κατευθύνονται από κάπου; Τυχαία κατάσταση ή οργανωμένο πρόγραμμα; «Είναι ένα χάος για όλους. Κάνεις δεν παίρνει την ευθύνη, ούτε μπορεί να καθορίσει αυτό που γίνεται. Είχαμε Αραβική άνοιξη και τώρα μιλάμε για Αραβικό χειμώνα. Η ιστορία δεν τελειώνει και μπορεί να διαρκέσει χρόνια». Ο Γάλλος φιλόσοφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο, αν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα, αναφορικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, τονίζοντας ότι κανείς δεν φαίνεται να τα διεκδικεί. «Ο Ομπάμα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το θέμα Συρία και Ιρακ και ίσως η Τουρκία να είναι η χώρα που θέλει να επωφεληθεί».

Μοναχοπαίδι ο Πασκάλ Μπρυκνερ, καταπιάστηκε με προσωπικές ιστορίες στο τελευταίο του βιβλίο «Ένας καλός γιος» το οποίο αν και είχε στα σκαριά καιρό, ήθελε να κυκλοφορήσει μετά το θάνατο του πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν ρατσιστής, εναντίον των Εβραίων και θυμάται ότι όταν εκείνος ήταν μικρός, προσεύχονταν να πεθάνει σε ατύχημα. «Δεν είμαστε φυλακισμένοι της οικογένειάς μας. Ο κίνδυνος είναι η επιρροή» τονίζει, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά δεν θέλουν να μοιάσουν στους γονείς τους, αλλά μεγαλώνοντας γίνονται ίδιοι». Πως ο ίδιος ξέφυγε; «Νομίζω πως με έσωσε η λογοτεχνία» απαντά. «Έχτισα ένα τείχος για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Με βοήθησε η μόρφωση, αλλά και το γεγονός ότι μικρός πήγα σε σανατόριο λόγω ασθένειας και έζησα αρκετό διάστημα μακρυά του».


Ένας καλός γιος: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
H ανοιχτή συζήτηση με τον Πασκάλ Μπρυκνερ θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19:00 στο Κυκλαδικό Μουσείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πασκάλ Μπρυκνέρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ