Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα θα καθορίσουν τις δόσεις των «κόκκινων δανείων» - iefimerida.gr

Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα θα καθορίσουν τις δόσεις των «κόκκινων δανείων»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εμπορική αξία του ακινήτου, σε συνδυασμό με το εισόδημα του δανειολήπτη θα καθορίζει πλέον την δόση που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, οι οποίοι θα ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Την ίδια ώρα μπαίνουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες -πέραν του 25%, που εντάσσεται αυτομάτως σε καθεστώς προστασίας - και συγκεκριμένα επιδότηση, κώδικας δεοντολογίας και οικονομική ανάλυση δανείων.

Σε συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, στην οποία αναλύθηκαν οι επιμέρους όροι της συμφωνίας με τους δανειστές επισημάνθηκε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση με δεδομένη την πίεση χρόνου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Καλύπτει, όπως ανέφεραν, και τα 48 προαπαιτούμενα, καθώς και θέματα που ήρθαν στο προσκήνιο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ως επιτυχία τη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταθάκης «είναι επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών».

Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη, τόνισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν αντιμετώπισε όμως το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Εξηγώντας ο κύριος Σταθάκης τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ότι «το δάνειο αναπροσαρμόζεται με βάση την τρέχουσα αξία της πρώτης κατοικίας. Ο δανειολήπτης πρέπει να καλύψει την τρέχουσα αξία, όχι το δάνειο».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα. Την εμπορική αξία θα καθορίζουν ανεξάρτητοι εκτιμητές που θα πιστοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Η λύση θα δίνεται δικαστικά και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις με δεδομένο το φόρτο εργασίας των δικαστηρίων.

Φόρος σε κρασιά και τυχερά παιχνίδια ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Στο μεταξύ την επιβολή φόρου στο κρασιά και στα τυχερά παιχνίδια ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη τύπου.
Αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση στην κατανάλωση οίνου. Η επιβάρυνση θα είναι 30-40 σεντς η φιάλη, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια ο υπουργός εξήγησε ότι ο φόρος θα είναι στη στήλη των παιχνιδιών και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος επειδή δεν γνωρίζουμε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση είναι το μόνο προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο αλλά μπορεί να πάει για αργότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ