Ομπάμα: Μεγάλο λάθος η αποστολή μεγάλης χερσαίας δύναμης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος - iefimerida.gr

Ομπάμα: Μεγάλο λάθος η αποστολή μεγάλης χερσαίας δύναμης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ μεγάλη χερσαία δύναμη, προκειμένου να καταπολεμήσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, απέκλεισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας στην Αττάλεια, στη Σύνοδο των G20, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ένα μεγάλο λάθος καθώς θα ενέπλεκε τη χώρα σε μία μη αποδοτική στρατηγική που θα απαιτούσε μακροχρόνια κατοχή στην περιοχή, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για δική του άποψη, αλλά και των στενότερων στρατιωτικών συμβούλων του.

Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατική απειλή του Ισλαμικού Κράτος απαιτεί τη συμμετοχή των ανθρώπων στο Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να εκδιωχθούν οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες, πρόσθεσε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα εμμείνουν στη σημερινή στρατηγική τους στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

«Θα υπάρξει μία εντατικοποίηση της στρατηγικής που ακολουθούμε, αλλά μόνο αυτή θα αποδώσει τελικά», τόνισε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, που όμως παραδέχθηκε ότι αυτό «Θα πάρει χρόνο». Η στρατηγική των ΗΠΑ περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις, οικονομική πίεση και προσπάθειες σταθεροποίησης των χωρών στις οποίες θριαμβεύει το Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσε. «Αυτό που δεν θα έχει αποτέλεσμα, είναι η αποστολή χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη μάχη. Θα ήταν μία επανάληψη αυτού που έχουμε ξαναδεί», τόνισε.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος ως «το πρόσωπο του κακού», ενώ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της περιορίζουν τη δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ, παρότι οι τζιχαντιστές επέδειξαν την ικανότητά τους να εξαπολύσουν τον τρόμο πέρα από αυτή την περιοχή.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν ένα «τρομερό και αρρωστημένο πισωγύρισμα» στην καμπάνια κατά του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα εξήρε τις ειρηνευτικές συζητήσεις στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά όλες οι χώρες-κλειδιά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η νέα διπλωματική ώθηση θα μπορούσε να «σκοντάψει» για πολλούς λόγους. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, απευθύνθηκαν στους Ρώσους και τους Ιρανούς, τονίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος τόσο για εκείνους όσο και για εμάς.

Ακόμη, ανακοίνωσε μία νέα συμφωνία συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με τη Γαλλία, η οποία θα επιταχύνει την ανταλλαγή πληροφοριών.

«Να μην κλείσουμε τις καρδιές μας στους Σύρους πρόσφυγες»

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στους Σύρους πρόσφυγες, κάνοντας έκκληση προς τον κόσμο «να μην κλείσουμε τις καρδιές μας στα θύματα αυτής της βίας και να μην εξισώσουμε το προσφυγικό με την τρομοκρατία». Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Συρία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι εκείνοι που «έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατία, είναι πιο ευάλωτοι. Είναι γονείς, παιδιά, ορφανά»

Ακόμη, χαρακτήρισε ως ντροπή την ιδέα της υποδοχής μόνο προσφύγων που είναι Χριστιανοί. «Οι αξίες για τις οποίες μαχόμαστε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι ακριβώς αυτές της μη διάκρισης ανάμεσα σε ανθρώπους εξαιτίας της θρησκείας τους. Αυτό μας ξεχωρίζει από εκείνους. Αν θέλουμε να επιτύχουμε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αυτό είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουμε», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ