Μπιενάλε: 12 μέρες δρώμενα στην Ομόνοια [εικόνες]

Η 5η Μπιενάλε της Αθήνας, ως μια αντίδραση στις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, ζωντανεύει, εικαστικά, για 12 μέρες την πλατεία Ομονοίας και τους γύρω δρόμους.

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» επικεντρώνεται σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η ανάδυση της εναλλακτικής οικονομίας, η καταλληλότητα του πολιτικού ζητήματος, η θέσπιση ιδρυμάτων που επαναπροσδιορίζουν τα συστήματα δομής καθώς και τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης. Το επίσημο πρόγραμμα ξεκινά στις 18 Νοεμβρίου με τη «Σύναψη 1» – «ένα διεθνές συνέδριο και εργαστήρι παραγωγής ιδεών για τη μετά το 2011 εποχή». Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών

Το ιστορικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον» της Ομόνοιας φιλοξενεί την Μπιενάλε της Αθήνας

Αφετηρία της έκθεσης το Μπάγκειον
Η δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου σε μια περίοδο κρίσης και πολιτιστικής ανασυγκρότησης, οδήγησε την Μπιενάλε της Αθήνας στην Ομόνοια και στην επιλογή του διατηρητέου πρώην ξενοδοχείου Μπάγκειον ως συμβολικού σημείου αφετηρίας για το ξεδίπλωμα του καλλιτεχνικού της προγράμματος. Το κτήριο, παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της πρώτης συν διοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.

Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου. Στο κέντρο ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» (φωτογραφία: Νύσος Βασιλόπουλος)

Συνεργασία με Rex, πολιτιστικούς θεσμούς και καλλιτέχνες
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεκινά το επίσημο πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου με ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων. Το επίσημο πρόγραμμα της Biennale «ΟΜΟΝΟΙΑ» εγκαινιάζει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, την Τετάρτη 18/11 στις 09:00 στο Εθνικό Θέατρο – νέο REX (Πανεπιστημίου 48). Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου 2015 η Μπιενάλε της Αθήνας «κατοικεί» την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της.

Και άλλοι χώροι που φιλοξενούν δράσεις
ΡΟΜΑΝΤΣΟ:
(Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», ο πολυχώρος Ρομάντσο στην Αναξαγόρα, προτείνεται ως σημείο συνάντησης. Επίσης θα φιλοξενήσει φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο CalArts από 20 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου.

ΣΤΑΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ: (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια) Η Στάνη είναι ένα από τα παλαιότερα γαλακτοπωλεία του κέντρου της Αθήνας. Άνοιξε το 1949, ως οικογενειακή επιχείρηση, και συνεχίζει έως σήμερα να τελεί υπό οικογενειακή διαχείριση. Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», παρουσιάζονται στη Στάνη ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (1888 - 1944 ), σημαντικού ποιητή της εποχής του Μεσοπολέμου. Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη, Τάκη Σπετσιώτη («Μετέωρο και Σκιά», 1985, ταινία με θέμα τη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη). Από 19 έως 29 Νοεμβρίου 2015.

ΕΝΤΟΣ / ΕΚΤΟΣ: (Μέγαρο Κωνσταντοπούλου, Πανεπιστημίου 44, εντός στοάς) Το Εντός/Εκτός [View In and Out], είναι ένα εν εξελίξει έργο, στο πλαίσιο του οποίου απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί και ανώτεροι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, παρουσιάζουν τα έργα τους διαδοχικά, μέσα σε ένα κενό κατάστημα. Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», το Εντός/Εκτός επιχειρεί μια συνολική παρουσίαση των δράσεών του, από την Άνοιξη του 2015 έως σήμερα. Η έκθεσης διαρκεί 19-29 Νοεμβρίου.

Δείτε στον χάρτη όλους τους χώρους δράσης για το 12ήμερο της Μπιενάλε της Αθήνας από 18 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Athens Biennale Ομόνοια Μπάγκειον

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ