Βενιζέλος: «Αν δεχτούν οι τραπεζίτες όλα θα πάνε καλά»

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες με τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι το «καλύτερο δυνατό σενάριο» το οποίο άκουσαν με συγκρατημένη ανακούφιση οι υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν από τα γραφεία τους.

Το σενάριο αυτό - το οποίο μένει να αποδειχθεί ότι θα κλείσει καθώς η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα - περιλαμβάνει:

  • Συμφωνία για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κάτι που σημαίνει ότι αποφεύγεται το πιστωτικό γεγονός.
  •  Μείωση επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η χώρα
  •  Μια καλή εκδοχή ως προς την επιτήρηση και μάλιστα «καλύτερη από εκείνη του μνημονίου» όπως είπε ο κ. Βενιζέλος. Το αρχικό draft δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση η οποία έκανε παρεμβάσεις, το βελτίωσε και πλέον η ομάδα τοποτηρητών υπακούει στο δόγμα ότι «για όλα αποφασίζει ελληνική κυβέρνηση και εμείς συμπαραστεκόμαστε». Με την διατύπωση φαίνεται ότι εξασφαλίζεται μεν η τεχνική βοήθεια από την task force αλλά καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.
  •  Το ποσοστό του «κουρέματος» δεν αναφέρθηκε από τον κ. Βενιζέλο καθώς δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα κυμαίνεται στο 50%.
  • Το νέο δάνειο μπορεί να φτάσει έως και τα 130 δισ. αντί των 109 που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε δύο φορές και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ