10 ελληνικά βιβλία μαγειρικής - iefimerida.gr

10 ελληνικά βιβλία μαγειρικής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάναμε μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία και καταγράψαμε τα ελληνικά βιβλία μαγειρικής που μας έκαναν εντύπωση.

Αυτή είναι απλώς μια επιλογή των βιβλίων που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον από την ελληνική παραγωγή. Αν έχετε να μας προτείνετε κάτι ακόμα, αφήστε ένα σχόλιο, θα είναι ευπρόσδεκτο!

1. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, «Κάθε μέρα ελληνικά», εκδόσεις Liberis Books

Η φιλοσοφία της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η αναζήτηση της απλότητας των συστατικών και των καλών υλικών που αποτελούν τη βάση για τις δημιουργίες της. Με 151 συνταγές οι οποίες βασίζονται σε υλικά που ανά πάσα στιγµή υπάρχουν σε μια απλή, «κανονική» κουζίνα και λεπτομερείς οδηγίες, το βιβλίο επικεντρώνεται στο σπιτικό ελληνικό φαγητό.

2. Βαγγέλης Δρίσκας, «Αρωματική κουζίνα», εκδόσεις Πατάκη

Ένα βραβευμένο βιβλίο στο οποίο ο Βαγγέλης Δρίσκας εξηγεί -αρχικά- τι είναι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, πώς τα διαλέγουμε, πώς τα ετοιμάζουμε και πώς τα συντηρούμε. Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στις συνταγές, που είναι χωρισμένες ως εξής: πρώτα πιάτα –σαλάτες, σούπες και ορεκτικά–, κύρια πιάτα – ζυμαρικά/ριζότο, θαλασσινά, κρέας, με τα απαραίτητα συνοδευτικά τους– και τέλος γλυκά. Στην τρίτη ενότητα της «Αρωματικής κουζίνας», στα συμπληρωματικά, θα βρείτε πολλές γευστικές εκπλήξεις, από ζύμες και αρωματικά λάδια μέχρι μαρινάδες και ποτά.

3. Αγλαΐα Κρεμέζη «Ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές συνταγές και ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες», εκδόσεις Πατάκη

Εύκολες και γρήγορες Συνταγές και Ιστορίες, για προχωρημένους αλλά και για τελείως αρχάριους μάγειρες με ανησυχίες. 350 αλμυρά και γλυκά πιάτα που αξιοποιούν, με τον καλύτερο τρόπο, τα εποχιακά προϊόντα Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται κρύα και ζεστά ζυμαρικά, σαλάτες, σούπες, αλλά και παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, νοστιμότατα και υγιεινά. Οι συνταγές πλαισιώνονται από κείμενα-ιστορίες σχετικά με τα υλικά, τις τεχνικές και τα πιάτα, ώστε οι μάγειρες με ανησυχίες να ξεχωρίζουν και να διαλέγουν προϊόντα, αλλά και να μαθαίνουν την καταγωγή και την εξέλιξη των φαγητών, καθώς και τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας γαστρονομίας.

4. Γιάννης Λουκάκος, «Ψωμί κι αλάτι», εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Γιάννης Λουκάκος «φωτογραφίζει» το φαγητό αλλά και τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου Ψωμί & Αλάτι, στο οποίο είναι σεφ και συνιδιοκτήτης. Το «Ψωμί & αλάτι - The Cookbook» παρουσιάζει περισσότερα από 50 πιάτα και πάνω από 120 συνταγές με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να καθοδηγεί απόλυτα τον αναγνώστη, αποδεσμεύοντάς τον ταυτόχρονα από την τυφλή αναπαραγωγή των πιάτων και ενθαρρύνοντάς τον να χρησιμοποιήσει τη δική του κρίση και έμπνευση.

5. Ιωάννα Τσολομίτη, Πρόσκληση μαγειρικής, εκδόσεις GEMA

Η γνωστή σεφ μοιράζεται την 30χρονη εμπειρία της και 132 συνταγές σε έναν πλήρη οδηγό μαγειρικής με λεπτομερείς και απλές συνταγές, φτιαγμένες με καθημερινά υλικά που δεν κοστίζουν ακριβά. «Στόχος μου είναι να διαβάσει ο αναγνώστης μία οποιαδήποτε συνταγή από το βιβλίο μου και να πει αμέσως: Τόσο απλή είναι; Μπορώ να την κάνω και εγώ» λέει η Ιωάννα Τσολομίτη.

6. Στέλιος Παρλιάρος, "Γλυκές Παραλλαγές", εκδόσεις I. Σιδέρης

Ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα παίρνει παραδοσιακές συνταγές και τις φέρνει στο σήμερα, ανανεώνοντάς τες και μετατρέποντάς τις σε σύγχρονα, ακαταμάχητα επιδόρπια.

7. Ελένη Ψυχούλη, "Η Ελένη Ψυχούλη "μαγειρεύει" 26 σεφ σε 26 λεπτά", εκδόσεις Φερενίκη

Για ποιο λόγο μπαίνει κάποιος στην κουζίνα; Τι πρέπει να ξέρει ένας επίδοξος μάγειρας για να πετύχει τα πρώτα γεμιστά του; Πώς οργανώνεται ένα ψυγείο, ένα ράφι, ένα ντουλάπι; Πώς διαλέγει κανείς το ιδανικό μαρούλι; Η δημοσιογράφος γεύσης Ελένη Ψυχούλη μαζεύει γύρω της τους 26 μεγαλύτερους σεφ της ελληνικής σκηνής και τους ζητά μέσα από τις εύκολες και γρήγορες συνταγές τους να ανοίξουν το μονοπάτι της σπιτικής κουζίνας σε όποιον έχει βαρεθεί το ντελίβερι, ακυρώνοντας το μύθο που θέλει τους μετρ της κουζίνας να δημιουργούν περίπλοκες, ακατανόητες και τρομακτικές συνθέσεις φορώντας τη στολή και τον επαγγελματικό τους σκούφο.

8. Εύη Βουτσινά, Μαγειρική για δύσκολους καιρούς, εκδόσεις Καστανιώτη

Στην καθημερινή διατροφή οι εργαζόμενοι άνθρωποι και τα παιδιά (που επίσης είναι σκληρά εργαζόμενα) χρειάζονται ένα απλό, υγιεινό και νόστιμο φαγητό, που να χορταίνει και να καθησυχάζει το στομάχι και το πνεύμα και όχι το τραπέζι της Μαρίας Αντουανέτας. Τέτοιες λύσεις, οικονομικές και ταυτόχρονα απολαυστικές, προτείνονται σε αυτό το βιβλίο, ώστε και να τρώμε καλύτερα και να μην πετάμε τίποτα από το φαγητό ή τα υλικά που κάθε φορά μάς απομένουν.

9. "Μικρή παραδοσιακή μαγειρική από Ελληνίδες νοικοκυρές", επιμέλεια Βάσια Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη

Σε μια εποχή αφθονίας, που η σωστή και συνειδητή διατροφή χρειάζεται να γίνει τρόπος ζωής, η υγιεινή παραδοσιακή κουζίνα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο: Το βιβλίο αυτό φιλοξενεί στις σελίδες του πιάτα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από την Κύπρο, τον Πόντο και τη Μ. Ασία. Συνταγές πατροπαράδοτες, φτιαγμένες με υλικά εποχής και με πολύ μεράκι: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες, πίτες, κρέας, λαδερά, ψάρια, ζυμαρικά και γλυκά.

10. "Γεύσεις στον αφρό", επιμέλεια Σίσσυ Καπλάνη, εκδόσεις Περίπλους

Η μπίρα είναι το καινούργιο αντικείμενο γαστρονομικού πόθου, που αξίζει όλες τις τιμές μια σύγχρονης γευσιγνωστικής τελετουργίας. Μπορεί να μεταμορφώσει ένα κοινό πιάτο, να προσθέσει σπιρτάδα στις σάλτσες, να δώσει σώμα σ’ ένα μαγειρευτό φαγητό, μια πιο μεστή γεύση. Μπορούμε να μαρινάρουμε σ’ αυτήν κρέας, να μαγειρέψουμε με μπίρα θαλασσινά, να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε χυλό για τηγάνισμα, να την προσθέσουμε στην ζύμη του ψωμιού και των κέικς, στον χυλό για τις κρέπες, ακόμη στην παρασκευή παγωτού. Στο βιβλίο αυτό προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων της Τέχνης και της Τέχνης της Μαγειρικής μιλούν για τη ζωή τους, εκφράζουν τις απόψεις τους για την καθημερινότητα και προτείνουν τις συνταγές με μπίρα που τους αρέσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μαγειρική βιβλία μαγειρικής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ