Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι - iefimerida.gr

Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Παρίσι ξύπνησε με δεκάδες νεκρούς το πρωί του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου. Στο κέντρο διασκέδασης Μπατακλάν, η τρομοκρατική επίθεση έκανε πάνω από 80 νεκρούς. Αλλά, γιατί οι τρομοκράτες επέλεξαν αυτή την αίθουσα συναυλιών;


Το Μπατακλάν ήταν γεμάτο, την Παρασκευή το βράδυ, όταν ξεκίνησε η επίθεση. Το ροκ γκρουπ Eagles of Death Metal είχε ξεκινήσει τρία τέταρτα νωρίτερα τη συναυλία, όταν 4 οπλισμένοι άντρες μπήκαν στην αίθουσα και άνοιξαν πυρ εναντίον των θεατών. Πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους πυροβολισμούς.

Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 0


Την επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς σφαγής ένα ερώτημα τίθεται: γιατί οι τρομοκράτες επέλεξαν το Μπατακλάν;

Οι εκδηλώσεις του Μπατακλάν
Σύμφωνα με το γαλλικό Le Point, αυτή η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Ηδη το 2007 και το 2008, η αίθουσα συναυλιών η οποία βρίσκεται στο μπουλβάρ Βολτέρ, στην καρδιά του Παρισιού, είχε δεχθεί απειλές από ριζοσπάστες τζιχαντιστές. Οι οποίοι έδιναν τον εξής λόγο:
«Εκεί γίνονται συχνά εκδηλώσεις και συνέδρια εβραϊκών οργανώσεων, ειδικότερα της 'Magav', μιας μονάδας συνοριοφυλάκων που υπάγεται στην αστυνομία του Ισραήλ», είχαν αναφέρει.
Το ίδιο γαλλικό σάιτ Le Point θυμίζει, επίσης, ότι η αίθουσα συναυλιών είχε γίνει ανοιχτά στόχος το 2011 από τα μέλη του Jaish al-Islam, του «Στρατού του Ισλάμ», ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Κάιρο, τον Φεβρουάριο του 2009, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε μια γαλλίδα φοιτήτρια.

Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 1

Δεν τους άρεσε η μουσική
Το είδος της συναυλίας ίσως είναι ένας άλλος λόγος της επιλογής του Μπατακλάν. Το ροκ γκρουπ κατάγεται από την Καλιφόρνια και έχει «σκοτεινή και αισθησιακή μουσική», όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde. Εξάλλου, το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις έγραψε ότι «οι τοποθεσίες επελέγησαν προσεκτικά, όπως το Μπατακλάν όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ειδωλολάτρες σε μια γιορτή ανωμαλίας».

Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 2
Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 3
Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 4
Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 5

Η γαλλική εφημερίδα 20 minutes θυμίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε προειδοποιηθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ως στόχο μια αίθουσα συναυλιών. Ενας Γάλλος που είχε συλληφθεί την ίδια περίοδο είχε αναγνωρίσει, κατά την κράτησή του, ότι ένας παραγγελιοδόχος από την Συρία του είχε ζητήσει να χτυπήσει μία ή περισσότερες αίθουσες συναυλιών.
Τέλος, η ίδια η αίθουσα, μικρού μεγέθους και 1.500 θέσεων, μπορεί να εξηγήσει την επιλογή των τρομοκρατών. Δεν διαθέτει ιδιαίτερες εξόδους κινδύνου ούτε τρόπους εξόδου. Ο Julien Pearce, δημοσιογράφος στο Europe 1 , ο οποίος ήταν παρών όταν έγινε η επίθεση, πιστεύει ότι οι τρομοκράτες «γνώριζαν το μέρος».
«Εφτασαν από πίσω από τη σκηνή, και είχαν απέναντι ένα πολυάριθμο κοινό το οποίο δεν είχε καμία διέξοδο, εκτός κι αν ανέβαινε πάνω στη σκηνή για να φύγει από πίσω. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει φυσικά γιατί υπήρχαν κάγκελα που εμπόδιζαν να ανέβεις στη σκηνή. Επρεπε να πηδήξεις τα κάγκελα, αλλά τότε δεν είχες σωτηρία γιατί έπεφτες πάνω στους τρομοκράτες».

Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 6
Γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν την αίθουσα Μπατακλάν-Τρόμος στο Παρίσι | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπατακλάν επίθεση Εβραίοι ανωμαλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ