Από σχεδιαστής παπουτσιών, καλύτερος μάνατζερ για το 2015 -Η απίστευτη διαδρομή του Μαρκ Πάρκερ, CEO της Nike

Ο 60χρονος Μαρκ Πάρκερ, ο οποίος κρατά τα ηνία του αμερικανικού κολοσσού Nike απο το 2006, είχε προσληφθεί αρχικά ως σχεδιαστής παπουτσιών.

Ξεπερνώντας «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας οικονομίας όπως τνο Μαρκ Ζουκερμπεργκ του Facebook (2η θέση) και τον Τιμ Κουκ της Apple (4η θέση), ο γνωστός και για το πάθος του ως συλλέκτης πανάκριβων έργων τέχνης, Πάρκερ, αναδείχθηκε ως ο πιο ικανός επιχειρηματίας της χρονιάς απο το Fortune για το 2015.

(ο Μάρκ Πάρκερ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 2008, φωτο: Remy Steinegger)

Ο Πάρκερ που γεννήθηκε το 1955 στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφοίτησε με πτυχίο στις Πολίτικες Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Πεν, προτού προσληφθεί to 1979 ως σχεδιαστής παπουτσιών στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στο Έξετερ της Αγγλίας.

Πολύ σύντομα ο Πάρκερ αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της Nike, κατακτώντας το τίτλο του Γενικού Διευθυντή το 1993 και αυτόν του Αντιπροέδρου το 1998.

(Τα Air Jordan 3, τα παπούτσια με τις υψηλότερες πωλήσεις)

Από το 2006, όταν και ανέλαβε την κορυφαία θέση του ομίλου, τα κέρδη για την Nike, εκτοξεύθηκαν, με την αξία της μετοχής της εταιρείας να σημειώνει αύξηση πάνω από 500% την τελευταία δεκαετία.

(η πορεία της μετοχής της Nike την τελευταία δεκαετία)

Υπεύθυνος και για άλλες επωνυμίες του ομίλου, όπως η Converse και η Hurley, ο γνωστός και για το πάθος του ως συλλέκτης πανάκριβων έργων τέχνης, Πάρκερ, συνεχίζει να συμμετέχει στον σχεδιασμό προϊόντων της εταιρείας, με πιο γνωστά την σειρά HTM και τα Green Shoes.

(η συλλογή HTM Flyknit της Νike)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Nike επιχειρήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ